Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
SOB.
4°C
4°C
Oceni objavo

Odprli smo prenovljen Plečnikov avditorij v Tivoliju

Z otvoritvijo 35. Grafičnega bienala Ljubljana smo odprli tudi prenovljen Plečnikov avditorij v Tivoliju. Na jaso za Tivolskim gradom ob gozdnem robu smo namestili lesene tribune na jekleni konstrukciji, pred njimi pa uredili površino, ki služi kot oder s pogledom proti mestu. S tem smo dobili še en nov, urejen javni prostor za kulturne prireditve v zelenem okolju.

Obnovljeno poletno gledališče v objemu zelenja

Ob prenovi, ki jo je zasnoval doc. Rok Žnidaršič skupaj z avtorsko ekipo Medprostor d.o.o, še preden je nastopil funkcijo podžupana Mestne občine Ljubljana, smo odkrili in ohranili ostaline starega poletnega gledališča z avditorijem v obstoječi obliki ter obsegu, ki ga je leta 1933 v osi sprehajališča po grških vzorih uredil arhitekt Jože Plečnik. Pri tem smo uporabili posebno tehnologijo temeljenja z jeklenimi duktilnimi piloti, da bi ohranili Plečnikovo dediščino in situ. Oder je oblikovan kot utrjena, redno košena, zelena travnata površina. Dostop do tribun in odra je v zgornjem vogalu odra z desne strani, pot pa je utrjena travnato-peščena površina v navezavi na lesen mostič, ki se izteče na urejeno pot proti Švicariji.
Po besedah arhitekta Žnidaršiča gre pri projektu za minimalno, reverzibilno intervencijo v skladu s pravili stroke in za reinterpretacijo originalne zasnove na originalnem mestu v originalnih gabaritih. Ta poudarja Plečnikovo skrb za javni odprti prostor, ki je utemeljena kot ena bistvenih vrednot njegovega doprinosa k dediščini človeštva.
Poseg ohranja bistvene vrednote občutljivo umeščenega avditorija v naravnem okolju. Z obnovo sledimo smernicam za kakovostno urejanje javnega prostora in parkovnih površin, naravnih vrednot in kulturne dediščine.

Pester program pod taktirko MGLC

35. graficni bienale in Plecnikov avditorij. Foto: U. Boljkovac, arhiv MGLC35. graficni bienale in Plecnikov avditorij. Foto: U. Boljkovac, arhiv MGLC
Odprtje 35. grafičnega bienala. Foto: Urška Boljkovac, arhiv MGLC
   

V luči ohranjanja Plečnikove ideje in zaokrožitve kulturnega programa v parku Tivoli, skupaj z MGLC in leta 2017 prenovljeno Švicarijo, smo ta prostor ponovno obudili za kulturne prireditve na prostem. Prenovljeni avditorij bo upravljal MGLC, ki bo pripravljal program in koordiniral izvedbo dogodkov. Prvi med njimi je prav Grafični bienale, program poletnega gledališča pa bo dopolnjeval vsebine, ki jih MGLC pripravlja v svojem muzeju v Gradu Tivoli ter v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicariji.

Na letnem gledališču bodo lahko gostovali tudi drugi kulturni producenti in inštitucije, vsebine pa se bodo prilagajale tehničnim zmožnostim gledališča na prostem. Predvsem bo MGLC skrbel, da bo program javno dostopen, dogodki praviloma brezplačni ter spoštljivi do naravnega parka in njegovih obiskovalcev.

Celotna rekonstrukcija Plečnikovega avditorija, ki smo jo izvedli skladno z usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Zavoda RS za varstvo narave in Agencije RS za varstvo okolja, je potekala od marca do novembra 2022. Vrednost del, ki jih je izvedlo podjetje Lesnina MG oprema d.d., je 376.000 brez DDV.

Oglejte si tudi