Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

ŠKD Capoeira Slovenija - Vadba, ki navdušuje otroke

Tudi vi za svojega otroka iščete vadbo, pri kateri se bo zabaval in hkrati razvil gibalne sposobnosti? Redno in zadostno gibanje je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj. Otrokov gibalni razvoj je še posebej izrazit v prvih treh letih življenja in je v veliki meri odvisen od gibanja.

Capeira za otroke

Pri gibalni vzgoji, ki naj se začne že v zgodnjem otroštvu, je bistveno, da otrok v gibanju uživa, da se začne zavedati svojega celotnega telesa ter da začne razvijati svoje motorične sposobnosti.

Za predšolske otroke so predvsem primerne naravne oblike gibanja in igre, ki omogočajo razvoj vseh gibalnih sposobnosti. Igre imajo pomembno vlogo tudi v otrokovem spoznavnem, čustvenem in socialnem razvoju, saj se otroci preko iger učijo sodelovanja, spoštovanja in upoštevanja različnosti. Za otrokov gibalni razvoj v predšolskem obdobju je poglavitno, da lahko otrok kreativno išče rešitve pri gibalnih izzivih ter da preko ustvarjalne igre razvija koordinacijo, ravnotežje, moč in hitrost.


Idealna vadba za otrokov razvoj

Za gibalni razvoj v obdobju med drugim in sedmim letom starosti, ko otrok aktivno raziskuje svoje gibalne sposobnosti in svet okoli sebe, je ključnega pomena, da otrok pridobiva različne osnovne gibalne vzorce, vzdržuje ravnotežje v različnih položajih in se nauči sprejemati in oddajati silo. Od sedmega leta naprej je priporočljivo, da se otrok uči izpopolnjevati in povezovati osnovna gibanja. Starejši kot je otrok, bolj je zanj pomembno, da razvija natančnost, ritmičnost in hitrost izvajanja gibalnih vzorcev.

Otroci, ki obvladajo svoje telo in so s podobo svojega telesa zadovoljni, so običajno bolj samostojni ter imajo boljšo samozavest in samopodobo. Gibalno bolj aktivni otroci se hitreje zavejo, da sta za doseganje uspeha potrebna odločnost in vztrajnost. Prav tako si gibalno bolj aktivni otroci prej in lažje zapomnijo novo snov, lažje sledijo pouku v šoli in imajo boljšo sposobnost koncentracije. Redna telesna vadba prav tako pozitivno vpliva na splošno dobro počutje otrok in mladostnikov, na njihovo zdravje, krepi imunski sistem, izboljšuje spanec in varuje pred razvojem različnih odvisnosti. Skupaj z ustrezno prehrano redna vadba varuje pred prekomerno telesno težo.


Za otroke – in odrasle – vseh starosti

Vadba capoeire je primerna za otroke (in odrasle) vseh starosti. Pomembno je zgolj to, da je način podajanja znanja prilagojen starostni skupini. Otroci na vadbi capoeire zadovoljujejo naravno potrebo po gibanju, se sprostijo in zabavajo. Ker capoeira vključuje različne gibalne vzorce, otroci uravnoteženo razvijajo svoje motorične sposobnosti (koordinacija, ravnotežje, moč, hitrost), pridobivajo orientacijo v prostoru in razvijajo občutek za ritem. Capoeira se namreč izvaja ob spremljavi glasbe, kar pomeni, da otroci na vadbi tudi pojejo in igrajo inštrumente.

Capoeira je skupinska telesna aktivnost, zato otroci med vadbo vzpostavljajo stike z drugimi, se prilagajajo skupini in sklepajo nova prijateljstva. Prav tako premagujejo sramežljivost in strah pred javnim nastopanjem. Ker capoeira obsega prvine igre, borilne veščine, plesa, gimnastike in glasbe, se otroci na vadbi ne dolgočasijo. Učenje poteka na igriv način (predvsem pri mlajših otrocih), zato otrokom vadba ni dolgočasna, temveč zabavna in zanimiva.(Urška Habjan, www.zenska.si)
 

Capoeira Slovenija

Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija organizira redno vadbo capoeire za otroke (in odrasle) v Ljubljani, Kranju, Domžalah, Slovenski Bistrici, Celju in Mariboru. Vpišejo se lahko otroci (in odrasli) od petega leta starosti naprej, na nekaterih lokacijah tudi otroci od tretjega leta starosti naprej. Več informacij o vadbi lahko najdete na spletni strani www.capoeiraslovenija.si, jim pišete na capoeira.slovenija@gmail.com ali jih pokličete na 041 504 621 (Urška) in 040 820 364 (Vojko).

Oglejte si tudi