Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Prevzem gasilskega vozila v Logu pod Mangartom

V soboto, 3. 6. 2023, je bilo v Logu pod Mangartom slovesno, saj je tam potekala uradna predaja novega gasilskega vozila VW CRAFTER za PGD Log pod Mangartom.

Po uvodni slovenski himni je najprej vse nagovoril in jim zaželel iskreno dobrodošlico predsednik PGD Log pod Mangartom Igor Černuta, ki je med drugim tudi opisal potrebo po takem vozilu na zahtevnem območju, ki ga pokriva PGD Log pod Mangartom. Hkrati se je zahvalil vsem, ki so omogočili nakup, v prvi vrsti pa Občini Bovec, ki je nakup tudi financirala.

Slovesnosti so se med drugimi udeležili poslanec in podpredsednik DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in podžupana Miro Bozja in Erik Cuder, župan sosednje Občine Trbiž Renzo Zanette, predsednik in poveljnik Severnoprimorske regije Jože Dakskobler in Stanko Močnik, poveljnik CZ za Severnoprimorsko regijo Samuel Kosmač, predsednik in poveljnik GZS Bovec Adem Omerovič in Uroš Kemper, poveljnik OŠ CZ Občine Bovec Edi Melinc ter številni drugi predstavniki policije, TNP, drugih gasilskih društev in institucij.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je izrazil veselje in ponos, da lahko PGD Log pod Mangartom preda moderno opremljeno gasilsko vozilo VW CRAFTER:

»Na Bovškem smo že navajeni, da se vsako leto tudi na področju gasilstva dogodi nekaj novega. Danes tako predajamo v uporabo to gasilsko vozilo, ki ga je financirala Občina Bovec, skupna vrednost vozila, opreme in modulov pa znaša 190.000.00€. Vedno poudarjam, da je vredno pomagati ljudem, ki pomagajo drugim, ki pomagajo vsem ljudem v tej prelepi dolini. Pri tem se ne sme varčevati. S tem spodbujamo tudi mlade, da se vključujejo v delovanje PGD. Usoda se je v tej dolini poigravala s številnimi naravnimi nesrečami. Katastrofalen plaz v Logu pod Mangartom je med najhujšimi. In vi ste bili prvi, ki ste ob teh nesrečah priskočili na pomoč. Zato se vam tudi danes iskreno zahvaljujem. Na vas računam, povem pa lahko, da bomo v kratkem pridobili še eno novo vozilo za PGD Bovec, ki je že v nabavi. Vam pa želim, da vam bo to vozilo dobro služilo in vam olajšalo delo ob intervencijah. Seveda pa vam želim tudi, da bi ga čim manjkrat potrebovali. Ko pa boste ob nesrečah posredovali, poskrbite najprej za svojo varnost in zdravje, da se boste z akcij srečno in zdravi vračali k svojim družinam.«

Zbrane sta nagovorila še regijski poveljnik Severnoprimorske regije Stanko Močnik in na zadnje podpredsednik DZ RS Danijel Krivec. Slednji je izrazil zadovoljstvo, da je v tako majhni vasi PGD pridobilo tako pomembno pridobitev:

»Tisti, ki smo tudi sicer vpeti v delovanje prostovoljnih gasilskih in drugih društev, vemo, da se nam povsod po Sloveniji dogaja osip članstva. Zato tudi razumem skrb predsednika PGD Loga pod Mangartom Igorja Černute. Ker pa praktično poznam vsakega Ložana, vem tudi, da gasilstvo pri vas nikakor ne bo zamrlo. Res pa je tudi, da je vsaka taka nova pridobitev tudi nova spodbuda oziroma trenutek, ki vpliva k temu, da se še več mladih vključi v gasilske vrste. Vsem mora biti jasno, da brez gasilcev zaščite in reševanja v Sloveniji ne bi bilo. Gasilci so vedno prvi, ki posredujejo praktično pri vseh in ob različnih nesrečah. Sistem Civilne zaščite nujno potrebujemo, kar vemo vsi, ki smo doživeli naravne nesreče in poznamo delovanje sistema zaščite in reševanja. Brez kakovostne koordinacije ob delovanju različnih struktur CZ pač ne gre. Gasilci so po navadi res prvi, vendar se brez ustrezne logistike, ki jo hierarhično zagotavlja CZ, aktivnosti reševanja ne bi odvijale v pravi smeri. Na bovškem smo ob različnih nesrečah to dodobra preizkusili, zato imamo odlično usposobljene vse strukture zaščite in reševanja. Ne smemo pa mimo tega, da je pri delovanju društev tudi druženje zelo pomemben element. Ne samo ob intervencijah in vajah, ampak tudi z druženjem je treba delati z mladimi in jih vključevati v društva. Ta način je treba vzdrževati in negovati. Pri tem je pomembna tudi vsaka pridobitev, zato upam, da bo to vozilo služilo svojemu namenu, čim manjkrat pa na resnih intervencijah. Iskrene čestitke PGD Log pod Mangartom, da ste zbrali energijo za izvedbo projekta, hvala pa seveda Občini Bovec in županu Valterju Mlekužu za posluh. Občina Bovec je v vseh preteklih letih imela posluh za gasilstvo, in verjamem, da bo tako tudi naprej,« pa je poudaril podpredsednik DZ RS Danijel Krivec.

Sledila je uradna predaja ključev, ki jih je župan Valter Mlekuž predal poveljniku PGD Log pod Mangartom Gregorju Černuti, ta pa naprej vozniku, Marku Mlekužu. Vozilo je ob kratki molitvi in priprošnjah za varnost uporabnikov vozila blagoslovil bovški župnik in dekan Vilijem Čušin.

Za zaključek je predsednik PGD Log pod Mangartom Igor Černuta predal še priložnostne plakete.

Ker so gasilci vedno pripravljeni pomagati na vse mogoče načine, pa so v PGD Log pod Mangartom poskrbeli še za izjemno potezo, saj so skupaj z župnijsko Karitas zbirali donacije za nakup dvigala za Danija, ki ga je prizadela multipla skleroza.

Večer se je seveda nadaljeval v prijetnem vzdušju in ob glasbi ansambla Lesarji.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

vir: občinska spletna stran


Oglejte si tudi