Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Družinski izleti po Sloveniji

Trije predlogi za družinske izlete v prihajajočih mesecih.

ZA LJUBITELJE PTIC IN NARAVE:

BIZELJSKO

Je čebelár in je čebélar, ki ga čebelár ne mara najbolj. Čebélar je ena barvitejših ptic pri nas, ki je ime dobila po tem, kar rada je. Čebele. A je tudi žuželke, ki so lahko za čebele nevarne, ose in sršene. Če ulovi želato žuželko, ji najprej odstrani strup, menda za trenutek celo zapre oči, da ji strup ne bi brizgnil vanje.

Na Bizeljskem v opuščenem peskokopu Župjek, je naša največja in najstarejša gnezdilna kolonija čebelarjev. Ta ptica namreč gnezdi v rovih, izkopanih v peščene stene, ki pa jih je pri nas vedno manj. Tudi zaradi tega je čebelar ogrožena vrsta in zato tudi zavarovana.

Čebelarji so ptice selivke, ki se konec julija odpravijo proti Afriki, kjer ob vodnih virih prezimijo. K nam se vrnejo proti koncu aprila in si v navpičnih stenah kremenčevega peska izkopljejo gnezdilne rove. Konec maja pričnejo z valjenjem, ki traja 24 dni. Med hranjenjem mladičev so priljubljena atrakcija raznim opazovalcem in pogost izziv fotografom. V ta namen je bila pred leti postavljena opazovalnica. Do opazovalnice je prost dostop ves dan, vendar moramo biti čim tišji.  Za foto opazovalnico se je potrebno najaviti nekaj dni prej, saj so zaradi velikega zanimanja rezervacije zasedene običajno že nekaj dni vnaprej.

Gnezdišče čebelarjev je del Kozjanskega parka in ko se boste nagledali čebelarja se lahko ogledate še ostale znamenitosti:

-Znamenitosti v parku

  • Naravni spomenik Ajdovska žena pri Pilštanju je kamniti osamelec, ki že od nekdaj buri ljudsko domišljijo.
  • Največji hrast v Sloveniji stoji v vasi Gregovce. Visok je 32 m, obseg pa je 8 m.

-Kulturne znamenitosti

  • Samostan Olimje

-Gradovi

  • grad Podsreda
  • Grad Pišece
  • Grad Bizeljsko
  • Grad Kunšperk

-Muzeji

-Stalna zbirka stekla na gradu Podsreda

-Stalna razstava Narava kozjanskega parka v prostorih uprave

-Levstikov mlin v bližini Podsrede

ZA ŠPORTNIKE IN KULTURNE NAVDUŠENCE:

KOSTANJEVICA NA KRKI

Osrednji del mesta Kostanjevica na Krki leži na umetnem otoku na reki Krki in to je tudi najmanjše in edino mesto v Sloveniji, ki se nahaja na otoku. V pisnih virih je Kotanjevica na Krki omenjena kot mesto že leta 1252, zato je to tudi najstarejše mesto na Dolenjskem. Zaradi pogostih poplav se je mesteca oprijelo ime »dolenjske Benetke«.

Kostanjevica na Krki je od Novega mesta oddaljena le dobrih 30 km, zato jo med poletnimi meseci le obiščite, lahko tudi s kolesom.

V Kostanjevici pa si poleg mesteca na otoku lahko ogledate še veliko kulturnih in naravnih znamenitosti.

  • Galerija Božidarja Jakca se nahaja v prenovljenem cistercijanskem samostanu, kjer se nahaja bogata zbirka slovenske likovne umetnosti 20. stoletja.
  • V Kostnajevici je bil organiziran tudi prvi kiparski simpozij v Sloveniji. Za Formo viva v Kostanjevici je značilno, da je iz avtohtonega materiala, torej krakovskega hrastovega lesa.

Ogledate si lahko tudi:

  • Kostanjeviško jamo Lahko se odločite za voden ogled, ki bo trajal 40 minut. Če se tja odpravite poleti, ne pozabite na topla oblačila, saj se temperatura ne bo dvignila nad 12 stopinj Celzija.
  • Krakovski gozd: Eden izmed najlepših slovenskih (pra)gozdov se nahaja le streljaj od mesta Kostanjevica na Krki.
  • Če se odpravite še v bližnjo okolico, lahko obiščete še samostan Pletarje in muzej na prostem v Šentjerneju.

Kot smo že omenili so v okolici urejene kolesarske poti za začetnike in tudi za izkušenejše kolesarje.

Pohodniki se lahko v okolici Kostanjevice odpravijo tudi na pot po Gorjancih. Končni cilj je Trdinov vrh.  

Če imate radi vodo pa je v Kostanjevici že dolga leta urejeno kopališče, lahko tudi supate, čolnarite ali le lovite ribe.

V neposredni bližini kopališča je tudi odbojkarsko igrišče in kamp, kjer lahko prenočite.

ZA POHODNIKE:

RIBNIŠKO POHORJE

Smreka velikanka v višino meri 61,8 metra. Sgermova smreka iz Zgornje Orlice na Pohorju pa ni le slovenska rekorderka, saj je obenem tudi najvišje drevo v celotni srednji Evropi. Ta veličastna smreka katere premer v prsni višini je 113 centimetrov, je tako del naravne dediščine.

Za najstarejše slovensko drevo velja macesen, ki raste v dolini Male Pišnice v Zgornjesavski dolini. V višino meri 22 metrov, njegov obseg meri 4,22 metra. Macesen je bil precej višji, a mu je vihar odlomil vrh. Njegova starost je ocenjena med 800 in 1000 leti. Najdebelejše drevo v državi je medtem Najevska lipa, ki raste v osrčju smrekovih gozdov na Ludranskem vrhu, južno od Črne na Koroškem. Obseg debla lipe je okoli 13,5 metra, premer pa je 3,5 metra. Stara je približno 750 let in visoka 24 metrov, sedaj enotno deblo pa naj bi zraslo iz sedmih debel.

Najvišja smreka v Sloveniji je zagotovo vredna ogleda. Kaj še vse pa vam ponuja Ribniško Pohorje?

  • Pohodniške poti z brezkončnimi razgledi – Ribniško Pohorje je raj za pohodnike.
  • Razgibane kolesarske poti za začetnike in izkušene kolesarje.

Avtorica: Tina Mihelič, magistrica profesorica slovenščine in teologije ter vzgojiteljica predšolskih otrok


_____________

Program “Izberi Zdravo Življenje” je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

Oglejte si tudi