Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
37°C
19°C
Oceni objavo

Manj embalaže za manj odpadkov

V Ljubljani se ponovno pridružujemo Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov, v okviru katerega letos izpostavljamo pomen zmanjševanja uporabe embalaže.

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena trajnostnega razvoja mesta ter uvajanja krožnih praks v vsakdanje življenje, zato z različnimi aktivnostmi in ukrepi spodbujamo okolju prijazne prakse. Lani je bila Ljubljana izbrana kot eno od 100 podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest do leta 2030, s katero želi Evropska komisija pospešiti napredek najbolj ambicioznih evropskih mest na poti do podnebne nevtralnosti. Ljubljana bo kot krožno, do leta 2030 ogljično nevtralno mesto, spremljala vplive aktivnosti na okolje, podpirala transparentno delovanje ter interdisciplinarno sodelovanje in krepila dejavnike zdravega okolja.

Večkrat uporabi svoj razum pri nakupovanju

banner6banner6

V okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 18. do 26. novembra, smo zasnovali kampanjo, s katero meščanke in meščane ozaveščamo o pomenu zmanjšanja uporabe embalaže, saj je ta ključnega pomena za zmanjšanje odpadkov v okolju. Pri tem poudarjamo izogibanje prekomernemu pakiranju, spodbujamo ponovno uporabo embalaže in materialov, ločeno zbiranje odpadkov in prehod v krožno gospodarstvo katerega bistvo je, da vrednost v ciklu proizvodnje in potrošnje ohranjamo čim dlje.

plakat plakat
Foto: Tadej KreftV sklopu kampanje Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov posameznike pozivamo k:

  • zmanjševanju uporabe, pri čemer je poudarek na izogibanju prekomernemu pakiranju in ozaveščanju o vplivu embalaže na okolje
  • ponovni uporabi s spodbujanjem ponovne uporabe embalaže in materialov ter izpostavljanjem lokalnih in trajnostnih možnosti
  • ločevanju z ozaveščanjem o pomembnosti ločenega zbiranja odpadkov in recikliranju embalaže od pakiranja za zmanjšanje odpadkov
  • preprečevanju nastajanja odpadkov s poudarki na strategijah za preprečevanje nastajanja odpadne embalaže in zmanjšanje ogljičnega odtisa


Najvišji delež ločeno zbranih odpadkov

Naše mesto ima med vsemi prestolnicami evropske sedemindvajseterice najboljši sistem ravnanja z odpadki, saj dosegamo največji delež ločeno zbranih odpadkov v gospodinjstvih. V letu 2022 je ta znašal kar 70 odstotkov vseh komunalnih odpadkov.
Kljub že izjemnim rezultatom si želimo, da bi se meščanke in meščani aktivno vključili tudi v akcijo zmanjševanja odpadkov in trajnostnega ravnanja z embalažo.


Veste, kakšen je vaš ogljični odtis?

V okviru evropskega projekta PSLifestyle, v katerem sodeluje tudi Ljubljana, smo zasnovali ogljični kalkulator, s pomočjo katerega boste lahko izračunali svoj ogljični odtis in izvedeli več o vplivu, ki ga imajo vaše vsakodnevne aktivnosti na okolje. Glede na vaše navade boste prejeli tudi nasvete za izbiro trajnostnega življenjskega sloga - načrt, s katerim boste prihranili čas, pa tudi denar in izboljšali kakovost življenja in pripomogli k bolj zeleni prihodnosti.


(vir: ljubljana.si)

Oglejte si tudi