Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
0°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Ljubljana znova med najboljšimi trajnostnimi praksami v turizmu

Ljubljana se je že devetič uvrstila na seznam Green Destinations Top 100 Stories. Ta izpostavlja uspešne prakse trajnostnega in odgovornega turizma z vsega sveta, ki služijo kot zgled drugim destinacijam, organizatorjem potovanj in popotnikom.

Mednarodno žirijo smo prepričali s kreativnimi rokodelskimi delavnicami, butičnimi doživetji, v katerih udeleženci aktivno spoznavajo še obstoječe tradicionalne obrti v Ljubljani. Gre za osem butičnih doživetij, ki potekajo v majhnih skupinah in udeležence seznanijo s tradicionalnimi obrtmi, kot so dežnikarstvo, zlatarstvo, lončarstvo, tkalstvo in tiskarstvo. Obiskovalci rokodelce obiščejo v delavnicah in ateljejih, spoznajo njihove zgodbe, jih opazujejo pri delu in se v ročnih spretnostih preizkusijo tudi sami. S tem prispevajo tako k ohranjanju tradicionalnih obrti kot preživetju lokalnih mojstrov.

Delavnice veljajo za primer dobre prakse regenerativnega turizma, pristopa k turizmu, ki obiskovalce spodbuja, da pozitivno vplivajo na izbrano destinacijo in pripomorejo k njeni zapuščini. Predstavljajo dragocen uvid v življenje v Ljubljani skozi čas, upoštevajo potrebe novih generacij obiskovalcev, ki potujejo v iskanju novih izkušenj, znanj in povezovanj z lokalnim prebivalstvom, prispevajo pa tudi k spoštovanju do lokalne in nacionalne dediščine.

Vir: Turizem Ljubljana, foto Primož Lukežič.Vir: Turizem Ljubljana, foto Primož Lukežič.

Kreativne rokodelske delavnice so v Turizmu Ljubljana zasnovali v sodelovanju z obrtniki, mestnim oddelkom za kulturo, društvom Rajzefiber by Hiša! ob pomoči študentov, vključenih v pilotni razvojni program Študentski studio za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu UP FTŠ Turistice.

100 najbolj trajnostnih

Tekmovanje Green Destinations Top 100 Stories vsako leto na javnem natečaju izbira kakovostne trajnostno naravnane vsebine in dobre prakse turističnih destinacij po vsem svetu. Med najboljših sto se uvrstijo tiste, ki izstopajo po učinkovitosti in inovativnosti ter omogočajo prenosljivost na druge destinacije. Uvrstitev na seznam je priznanje destinacijam, ki so se uspešno lotile reševanja trajnostnih izzivov, izkazale odpornost v soočanju z njimi in zavezo k odgovornejšemu delovanju. Tekmovanje od leta 2014 pripravlja organizacija Green Destinations, Ljubljana pa je ena redkih destinacij, ki se je na seznam Top 100 uvrstila že devetkrat.

Oglejte si tudi