Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Ljubljana med energetsko najprodornejšimi občinami

Na konferenci En.občina & En.management 2019 so razglasili energetsko najbolj prodorne občine v Sloveniji. V kategoriji mestnih občin je za energetsko najprodornejšo bila izbrana Mestna občina Ljubljana.

S čim smo v Ljubljani prepričali komisijo?

V obrazložitvi so zapisali:

Mestna občina Ljubljana skuša biti pri prijavi novih projektov čim bolj inovativna in odprta za nove tehnološko napredne rešitve.V občini so tako odprti za inovativne pristope in rešitve tako na področju energetskih rešitev kot na področju trajnostne mobilnosti, saj, kot poudarjajo, sta področji medsebojno zelo prepleteni. Med primeri vlaganja v nove tehnologije so poleg že omenjenega projekta EOL še projekt ocene potenciala plitve geotermalne energije (GeoPLASMA-CE), projekt urbani toplotni otok (UHI), projekt s področja krožnega gospodarstva (CLAiR-City), projekt trajnostne mobilnosti (zapora mestnega centra za promet (CIVITAS ELAN), projekt trajnostnih energetskih rešitev (NEDO), projekt s področja e-mobilnosti URBAN-E, izposoja koles BicikeLJ itd.

V Mestni občini Ljubljana ob tem poudarjajo, da bodo vlaganja v nove tehnologije in rešitve imela pomembno vlogo pri njihovem nadaljnjem delu tudi v prihodnje. Kot je sicer v oceni dejal predsednik komisije, ki je ocenjevala občine, dr. Boris Sučič, predstavljeni primeri dobrih praks iz Mestne občine Ljubljana zelo jasno dokazujejo, da je kakovost življenja meščanov, kakovost mestnih storitev in infrastrukture eden od ključnih vzvodov za krepitev konkurenčnosti mesta. V svojih razvojnih politikah mestna uprava konkurenčnost občine vidi kot pomemben dejavnik njegovega trajnostnega razvoja.

Strokovna komisija

Letošnje energetsko najbolj prodorne občine je izbrala komisija v sestavi: vodja izobraževanja za energetske menedžerje po programu EUREM pri Institutu »Jožef Stefan« (IJS) dr. Boris Sučić, ki je tudi predsednik komisije, vodja Centra SRIP Pametna mesta in skupnosti in direktorica Operacije SRIP PMiS pri IJS dr. Nevenka Cukjati, direktor Goriške lokalne energetske agencije GOLEA Rajko Leban, direktorica Energetske agencije za Podravje EnergaP dr. Vlasta Krmelj, strokovni sodelavec Lokalne energetske agencije Gorenjska LEAG Črtomir Kurnik, vodja trženja energetskih rešitev pri Petrolu Robert Ostrelič in direktorica in urednica Energetike.NET Alenka Lena Klopčič

Oglejte si tudi