Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Svetlobna gverila sedmič

Prihodnji torek, 28. 5., ob 21.30 v in pred Galerijo Vžigalica svoje luči prižiga že 7. edicija festivala Svetlobna gverila. Osrednja tema letošnjega festivala je Svetlikanje in zaobjema tako sodobno tehniko kot izumirajoče svetlobne pojave.

Po nekaj uvodnih zamahih na festivalu Exodos (Tim Etchells; Matthieu Tercieux) ter Strašilu Marka A. Kovačiča in Braneta Ždrala na PST-ju Svetlobna gverila prižiga luči na že uveljavljenih lokacijah središča prestolnice. Letošnja 7. edicija mednarodnega festivala, ki si je za osrednjo temo izbrala Svetlikanje, zaobjema tako sodobno tehniko kot izumirajoče svetlobne pojave.

Avtorji, umetniki od tu in drugod ter študentje različnih fakultet in akademij, so svoja dela zasnovali na raziskovanju svetlobnega medija v razmerju do (javnega) prostora in obiskovalca oz. mimoidočega. Svetlobna gverila tako tudi letos nagovarja k razmisleku o vlogi svetlobe, umetnika in umetnosti v javnem prostoru in vsakdanu, razmerju med zasebnim in javnim ter spodbuja k odpiranju prostorov za umetnost in domišljijo slehernika.

Akcija se po odprtju v Galeriji Vžigalica in okupaciji okolice nadaljuje na drugi strani Ljubljanice, v Škucu, sklene pa na Metelkovi, kjer se v Poletni muzejski noči pridružujejo aktivnemu praznovanju 90. obletnice delovanja Slovenskega etnografskega muzeja (SEM).

GALERIJA VŽIGALICA


Ambient Galerije Vžigalica bodo soustvarjale 3 postavitve: Gespinst Kurta Laurenza Theinerta, ki smo ga pred dvema letoma spoznali s projektom Vizualni piano (Kino Šiška). Gespinst je svetlobna instalacija iz elektroluminiscentnih žic, ki se v temačni sobi raztezajo pod različnimi koti. Vsaka izžareva svetlobno utripanje v neodvisnem, vendar uniformnem ritmu. Skupaj ustvarjajo privid navideznega gibanja.

Grafik, kipar in slikar Hamo Čavrk bo predstavil delo iz novejšega opusa, medijsko obogateno etapo iz svojega dolgoletnega ciklaCarta Incognita. Sprva je nastajal kot grafična mapa, katere oblikovne prvine pa avtor v zadnjem času razširja z aktivno uporabo svetlobe in zvoka. Carta Incognita predstavlja svojstveno subjektivno kozmografijo, kjer se nakazane bližine in daljave imaginarnega prostora berejo kot metaforični ključ od vrat duhovne sfere. Dan Adlešič, Tilen Sepič in Matic Potočnik so (produkcija: Ljudmila, Laboratorij za znanost in umetnost) ustvarili fizični vmesnik Od oblike do oblike, ki zabriše meje med online virtualnim telesom in offline fizičnim telesom. Prostor, napolnjen z zvoki, 'zunanjim' opazovalcem prikazuje zgolj obris obiskovalcev ali navidezni hologram brez izrazitih individualnih značilnosti.

Video umetnik Bertrand Gadenne v seriji video instalacij Delci sveta v urbanem prostoru prikazuje živali, ujete v svet, kot ga je ustvaril človek. Vsaka od njih v mimoidočem vzbudi nelagodje in ga spodbudi k razmisleku o sodobni družbi, našem odnosu do živih bitij in življenja okoli nas. Te dramatične zgodbe o ujetništvu avtor razvija več kot desetletje. V Ljubljani bodo njegova dela na ogled na treh različnih lokacijah (Galerija Vžigalica, IRIU in vratarnica na Metelkovi).

Ostale lokacije Svetlobne gverile:
• Križevniška cerkev: Artificiel 6281 (©2004 burton + lakatos + malaterre + roy)
elektroakustična svetlobna prostorska instalacija

• Trg francoske revolucije: Mirko Malle: Barvno dirigiranje
svetlobni koncert
Visoka šola za dizajn: Kresničke
interaktivni objekt

• Vrt Festivala Ljubljana: Fakulteta za arhitekturo: Samo za vogal poglej
interaktivna prostorska postavitev

• Gledališče Glej: Borut Bučinel: Soulshine gverila
svetlobni grafit

• Ribji trg: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje: Opazovani
svetlobna instalacija

Avtorji:
Kurt Laurenz Theinert (DE), Bertrand Gadenne (FR), Hamo Čavrk (HR/SI), Dan Adlešič, Tilen Sepič in Matic Potočnik (SI), Mirko Malle/AAI (AT/SI), Artificiel (CA), Borut Bučinel, FA - Fakulteta za arhitekturo, VŠD - Visoka šola za dizajn, ALUO − Akademija za likovno umetnost in oblikovanje.

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana 

Koproducenti: Muzej in galerija mesta Ljubljane, Festival Ljubljana, Plesni Teater Ljubljana, Škuc, Slovenski etnografski muzej, AVA, Fakulteta za arhitekturo, Visoka šola za dizajn, Akademija za likovno umetnost in dizajn, Ljudmila, Delo d. d. 

ODPRTJE: Galerija Vžigalica, Ljubljana, torek, 28. maj 2013, ob 21.30

DO: 29. junija 2013

Oglejte si tudi