Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Prenova Plečnikove hiše v Trnovem

Od septembra dalje bo zaradi prenove zaprta Plečnikova hiša.

V ponedeljek, 2. septembra, se bodo vrata Plečnikovega domovanja v Trnovem zaprla, saj se začenjajo prenovitvena dela, ki bodo predvidoma potekala leto in pol. Razlogi za prenovo so dotrajanost in neustreznost  električnih in strojnih instalacij,  problematika konstrukcije stavbe ter neustrezen sistem požarnega varovanja muzejskih prostorov. Upravljavec hiše – Muzej in galerije mesta Ljubljane – je pred prenovo pridobil tudi nove prostore v vogalni stavbi ob Karunovi 4, kjer bodo pripravili predstavitev dela in življenja Jožeta Plečnika. Naročnik prenove je Mestna občina Ljubljana, izvedbo pa vodi  ZVKDS Restavratorski center. Na podlagi kulturnovarstvenih pogojev ZVKDS OE Ljubljana je ZVKDS Restavratorski center pripravil konservatorski načrt, ki je bil osnova za gradbeno dovoljenje ter projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja. V obeh dokumentih je načrtovano ohranjanje vseh Plečnikovih zasnov, posodobitve pa samo tam, kjer so nujne zaradi varnega delovanja stavb v prihodnje. 

Projekt za izvedbo vsebuje novo vsebinsko organizacijo celotnega objekta, predvsem prostorov v obeh hišah ob Karunovi, muzejsko postavitev in spremljajoč program, statično sanacijo objekta, ki predvideva minimalne lokalne posege, prenovo električnih instalacij, prenovo strojnih instalacij ter ureditev sistema požarnega varovanja stavbe.

Bistvo prenove je ohranjanje edinstvene Plečnikove dediščine – njegovih avtentičnih ambientov, kjer se bodo izvajala izključno konservatorsko-restavratorska dela. Kot je povedala Maruša Zorec, arhitekta prenove, bodo 'vsi predvideni posegi v osrednjih muzejskih prostorih izvedeni čim manj destruktivno in bodo predvsem konservatorsko restavratorske narave. Posegi v novo pridobljenih prostorih bodo namenjeni predstavitvi Plečnikovega dela in spremljevalnim dejavnostim muzeja.' 

V novih prostorih v pritličju kompleksa bo na ogled stalna razstava o Plečnikovem življenju in predstavitev njegovega opusa v Ljubljani, na Dunaju in Pragi. Urejen bo dodaten prostor za občasne razstave in pedagoško-andragoške programe, v nadstropju pa študijski prostor s knjižnico. Odgovorna za razstavo Ana Porok iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane je povedala: 'V muzejskih prostorih Plečnikove hiše se bomo trudili oživiti mojstrovo prisotnost, saj se tu obiskovalcu nudi vpogled v njegov intimni in ustvarjalni svet, na sodobno zasnovani stalni razstavi pa bomo predstavili njegov izjemno raznolik opus in izpostavili različne zanimivosti.'

Plečnikova hiša je kulturni spomenik državnega pomena
 
Plečnikova hiša z ohranjenim originalnim inventarjem je bila leta 2009 razglašena za kulturni spomenik 
državnega pomena. Sestavlja jo kompleks Plečnikovih hiš na Karunovi 4 in 6 ter pripadajoči vrt z lapidarijem. Arhitekt Jože Plečnik se je leta 1921 naselil v pritlični trnovski hiši na Karunovi 4, ki ji je v letih 1923 – 25 na zahodni strani dozidal valjasti prizidek, po dokupu sosednje hiše leta 1929 pa na južni strani še zimski vrt. Tu je mojster do pozne starosti v zasebnosti živel odmaknjeno in samosvoje življenje. Po Plečnikovi smrti leta 1957 se je tu naselil njegov nečak Karel Matkovič, ki je začel urejati obsežno mojstrovo zapuščino načrtov in korespondence. Njemu gre zahvala, da se je v hiši skoraj nedotaknjena ohranila vsa dragocena Plečnikova dediščina. Po Matkovičevi smrti leta 1970 so se dediči odločili za prodajo hiše z vso zapuščino mestu Ljubljani, ki je čez dve leti prav na tej osnovi ustanovilo Arhitekturni muzej Ljubljana.

1. aprila 1972 se je Arhitekturni muzej Ljubljana konstituiral v Plečnikovi hiši in je deloval v teh prostorih do leta 1992, ko se je večina oddelkov preselila v prenovljene prostore gradu Fužine, ki ga je muzej pridobil za svoje temeljne naloge.

Plečnikova hiša je bila urejena in odprta za javnost leta 1974, ko je bila zaradi občutljivosti papirnega gradiva iz muzejskega dela hiše prenesena zbirka Plečnikovih skic in načrtov v začasne depojske prostore v spomeniško manj občutljivi del Karunove 4, kjer je bilo gradivo mogoče pregledovati, urejati in preučevati.

Plečnikova hiša je sredi leta 2010 prešla v upravljanje Muzeja in galerij mesta Ljubljana. V preteklih treh letih si je Plečnikov hišo ogledalo 15.000 ljudi.

Oglejte si tudi