Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
14°C
10°C
Oceni objavo

LOVSKA, LOVSKA JE TA IX. (Lovski genialci - nadaljevanje)

Lovski genialci - lovska satira - II del. Vsaka podobnost s Trdoglavom in Trdoglavci, ter Fovšijo in Genialci je zgolj naključna. Ravno tako v nadaljevanju pripovedi, vsaka podobnost z mladim nadobudnežem; še nepopisanem listu, ki je opustil željo po lovstvu, je slučajna.

Malo nižje, rahlo desno. Nižje približno 70 m nadmorske višine; na 476,5 metra, se razprostira mesto Fovšija. Tu je fovšija že od nekdaj prisotna v tolikšni meri, da se je moralo mesto razpotegniti na Zgornjo Fovšijo in Spodnjo Fovšijo. Tudi v Fovšiji imajo svojega župana, ki pa ni lovec. A kljub temu zelo sposoben, skrben in gospodaren. Zaradi množice fovšljivcev  se je morala še cerkev popeteriti, saj jih imajo tri v Zgornji Fovšiji in dve v Spodnji Fovšiji. Imajo dva gasilska doma. Da se fovšija po gostilnah porazgubi, je to vrstnih kulturnih obeležij nebroj. Tudi lovski družini sta bili dve svoje čase.

 

Tri  temeljne  modrosti starešine, ki bi si po možnosti z genialnimi  Pravili zagotovil  trajen mandat:

I. modrost). Jaz sem starešina, tvoj Bog. Ne imej drugih bogov poleg mene! Mojim v družini se lahko pridruži vsakdo, predvsem pa tisti, ki mu dovolim jaz. Kazati mora interes povezan z divjadjo in lovstvom, ter da je pripravljen ravnati se v skladu z mojimi zahtevami . Veruj le v starešino, morda lahko deloma  še v ''tistega Boga, ki v banki svoj oltar ima.''**

II. modrost). Ne priklanjaj se drugim in jim ne služi, kajti jaz, starešina, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih, tistih, ki me sovražijo. Toda izkazujem dobroto vsem tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje modre zapovedi.

III. modrost).  Kadar nisi prepričan v drugo modrost, velja I. modrost

 

Glede nagrajevanj in odlikovanj ni težav. Kot se za lovske genialce spodobi, predlagajo kar sami sebe, ali sebi naklonjene. Novoizvoljeni glavni genialec je s figo v žepu in brez nepotrebnega soglasja ostalih genialcev priporočil županu nekdanjega vodilnega genialca za plaketo Fovšije. Naklonjenost lovskemu ''tovarišu'' pokažejo genialci s svojo neudeležbo pri podelitvi plakete. Genialni starešina prepove še udeležbo prapora, ki je po protokolu obvezen. Tu se seveda izkažejo Trdoglavci, pri katerih ni prisotne fovšije in se svečanosti udeležijo s praporom zelenih Trdoglavcev. S prapori so prisotni lovski genialci  iz okoliških vasi, čeprav se priznanje ne nanaša na njihovega, temveč na genialca Zgornje Fovšije. Da je svojim fovšljivcem bilo zadoščeno, se je genialni starešina z dobitnikom plakete dogovoril, da sme prevzeti plaketo v pižami, narodni noši ali v civilnem kroju, nikakor pa ne v kroju lovskih genialcev.  

 

Poleg modrosti, ki so temelj vladanja v družini lovskih genialcev, so si napisali še pravila, po katerih se ravnajo; seveda vsebinsko prilagojenih lovski genialni bratovščini. Tako so na podlagi izkušenj, slednje prilagodili Pravilom.  

 

Zaslužni in poslušni lovski genialci lahko na predlog genialnega starešine prejmejo odlikovanje. O prejemu odlikovanja odloča izključno genialni starešina zelenih. Lahko poda predlog tudi član družine, ki je zadolžen za odlikovanja in izobraževanja, vendar če starešini slednji ni pogodu, se predlog zavrne.

 

Član lovskih genialcev lahko povabi lovskega gosta na posamičen lov samo na podlagi poprejšnjega soglasja starešine. Mora pa voditi evidenco vstopov v lovišče. Teh je lahko največ deset. Za vsak vstop se mora  najaviti starešini. Vstop ne sme trajati več od  dveh, največ štirih ur.  

Po izpolnjenem planu odstrela ali v času lovopusta, lahko član lovskih genialcev povabi lovskega gosta  enako z desetimi vstopi v lovišče, vendar brez časovne omejitve.

 

V Pravilih lovskih genialcev je zapisano: ''starešina = družina sem jaz''. Čeprav nekateri v puberteti, drugi v adolescenci, nekateri z nižjim, drugi z višjim; z lastno glavo (divergentno kreativna misel je nekaj bogokletnega), ni dovoljeno misliti. Kultura, etika, sta potrata časa in denarja – nekaj nebodigatreba. Na sestanku lovskih genialcev je strogo prepovedano uporabljati sodobne pripomočke. Snemanje sestankov z magnetogramom je prepovedano. ''snema se lahko, če dovoli genialni starešina!''  

 

Objava kritične misli v javnih publikacijah je prepovedana! V primeru objave, genialni starešina skliče izredno sejo Upravnega odbora lovskih genialcev na temo objavljene kritike. V vsaki kritiki namreč prepozna genialni starešina sebe. Pohvalno, a brez pravega učinka - razumljivo.

 

Lovski genialci so si v pravila strogo zapisali kaj so to trofejne divjadi. Zapisali so, da je vsa divjad, ki nosi rogovje ali roglje trofejna divjad. Z namenom, da bi lahko kaznovali grešnike so si omislili  kazen: prepoved lova na vso trofejno divjad. Ker je v to skupino po njihovo padel tudi tako imenovani ''gumbar'', so si bližji glavnega genialca izbrali sankcijo po svoji meri in sicer: prepoved lova na vso trofejno divjad, razen gumbarja''.  

 

se nadaljuje ...

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi