Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Korak za korakom: Marec – mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke

Vsak marec je mesec boja o rakih prebavil, ko v EuropaColon Slovenija, Združenju za boj proti raku debelega črevesa in DiCE, Digestive Cancers Europe ozaveščamo tudi o drugem najpogostejšem raku v Evropi – raku debelega črevesa in danke.

Po podatkih iz Registra raka Republike Slovenije je za rakom debelega črevesa in danke v letu 2020 na novo zbolelo nekaj več kot 1.300 ljudi.

Poznavanje simptomov oziroma znakov raka debelega črevesa in danke omogoča zgodnjo diagnozo in boljšo možnost izida zdravljenja.

Glavni simptomi raka debelega črevesa in danke so:

  • Sprememba črevesnih navad, ki traja več kot nekaj dni (driska, zaprtje ali občutek, da se črevo ni popolnoma izpraznilo).
  • Blato, ki je ožje kot običajno.
  • Kri v blatu (svetlo rdeča ali zelo temna).
  • Rektalna krvavitev s svetlo rdečo krvjo.
  • Pogoste bolečine zaradi plinov, napihnjenost, polnost, trebušni krči.
  • Izguba telesne teže brez znanega razloga.
  • Občutek velike utrujenosti (šibkost in utrujenost).
  • Manj pogosti, a pomembni za pregled - bolečine v spodnjem delu hrbta.


Ljudje z rakom debelega črevesa in danke lahko doživijo enega, nekatere, vse ali nobenega od zgoraj navedenih simptomov.

Ste vedeli, da lahko telesna vadba, kot je hoja, prepreči ali odloži nastanek raka debelega črevesa in danke?

Tridesetminutna hoja z zmernim tempom lahko zmanjša tveganje za nastanek kolorektalnega raka in pomaga tudi bolnikom z napredovalim rakom prebavil, da se bolje spopadejo s stranskimi učinki kemoterapije.

Hoja je varna, enostavna, brezplačna in jo lahko izvajate kjer koli in praktično v vsakem vremenu. Dobra je za um in telo ter prispeva k boljšemu okrevanju. Gibanje tudi pozitivno vpliva na mišice (izboljša se mišična masa), funkcionalne lastnosti kot so ravnotežje, hitrost hoje in moč nog ter sindrom utrujenosti, povezan s tumorjem. Bolniki terapijo zato bolje prenašajo, prihaja tudi do manj ponovitev bolezni.

Korak za korakom – vsak korak šteje!

Vabimo vas, da v mesecu marcu 2024 storite nekaj zase, za svoje zdravje in dobro počutje, podprite vaše najdražje, ter se pridružite kampanji Korak za korakom in postanete »obraz«, ki ozavešča o pomenu in blagodejnih učinkih hoje v boju proti raku debelega črevesa in danke.

Korak 1: Prenesite brezplačno aplikacijo DiCE-StepApp®, ki bo beležila vaše korake in vas ozaveščala o raku debelega črevesa in danke.

Korak 2: Odpravite se na sprehod, krajši ali daljši, sami ali z družino, s prijatelji ali sodelavci.

Korak 3: Naredite fotografijo s svojega sprehoda ter jo s kratkim sporočilom objavite na vašem Facebooku, Instagramu #korakzakorakom ter fotografijo delite tudi na posebni spletni strani do katere lahko dostopate tudi prek aplikacije.

Obiščite spletno stran www.europacolon.si , kjer si lahko preberite več o sami kampanji in kako lahko sodelujete. Zmanjšajte tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke!

Razgibajmo se & se sprehodimo, ter skupaj zberimo čim več korakov!

EuropaColon Slovenija
SKUPAJ SMO V TEM!

Oglejte si tudi