Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Kakšen bo doživljajski most v Mustah?

V Mestni hiši je na ogled razstava natečajnih rešitev za doživljajski most preko Ljubljanice v Mustah, na kateri so predstavljene prispele rešitve za povezovalno brv – doživljajski most Muste, ki bo povezal Fužine in Štepanjsko naselje.

Cilj natečaja je bil povezati odprt prostor dveh nabrežij Ljubljanice v doživljajsko in funkcionalno celoto z raznolikimi programi in ambienti ter s tem zvišati bivanjsko kakovost obstoječim bližnjim naseljem. 
Predmet natečaja je bila izdelava predloge za gradnjo novega mostu, povezovalne brvi za pešce in kolesarje, ki bo čez Ljubljanico povezala Štepanjsko naselje in Nove Fužine. Tega je natečaj obsegal še ureditev Velikega trga na strani Štepanjskega naselja in Malega trga na strani Fužin. Trga sta sestavna dela mostu in predstavljata funkcionalno povezavo mostu z obema bregovoma in vsebinami na teh dveh bregovih.

 

Zmagovalna rešitev

Zmagovalci natečaja so avtorji:Jurij Kobe, univ.dipl.inž.arh., Peter Plantan, univ.dipl.inž.arh., Maja Kovačič, mag.inž.arh., Urša Podlipnik, univ.dipl.inž.arh., Tanja Paulin, mag.dipl.inž.arh., Nataša Blažko, mag.dipl.inž.arh., Ina Radšel, mag.dipl.inž.arh., Marjan Pipenbaher, univ.dipl.inž.grad., Tomaž Weingerl, univ.dipl.inž.grad. in Tatjana Gotovčević, univ.dipl.inž.grad..

Avtorji so predlagali zasnovo obešenega mostu v dveh nivojih, ki ima za razliko od običajnih rešitev obese odmaknjene z robov proti sredini. S tem premikom se površina mosta razdeli na dve poti za pešce in kolesarje po zunanjih robovih in vmesni, srednji pas, ki je uporaben za različne namene in dejavnost. Most po njihovi zamisli je prepoznaven od daleč, privablja in spodbuja različne rabe, je prostor dogodka, prehoda gibanja in meditacije, zavetja in druženja.

Razstava bo v Desnem atriju Mestne hiše na ogled do 11. decembra 2019.

 

Oglejte si tudi