Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kako s pomočjo izvoljenih predstavnikov ljudstva uveljaviti pravice in sooblikovati zakonodajo?

Na ŠENT-u se zavedajo pomembnosti in možnosti sodelovanja pri oblikovanju zakonodaje in uveljavljanja pravic s pomočjo odločujoče javnosti. Vedo, kako pomembno je soustvarjati slovensko zakonodajo in politiko Evrope ter kako lahko s tem pripomorejo k uveljavljanju pravic uporabnikov z motnjami v duševnem zdravju. S tem namenom so se sestali s Tamaro Vonta, državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade.

Z gospo Tamaro Vonta so se sestali izr. prof. dr. Vesna Švab, predsednik ŠENT-a mag. Edo P. Belak, izvršni direktor ŠENT-a mag. Nace Kovač ter predsednica Sveta uporabnikov ŠENT Andreja Štepec se je sestala z ga. Tamaro Vonta, državno sekretarko v Kabinetu predsednika vlade RS.

 

Izpostavili so pereča vprašanja v zvezi s pravicami uporabnikov, tako temeljnimi človekovimi pravicami kot tudi pravicami invalidov,  katerih del so tudi pravica do dela, pravica do dostopnosti zdravstvenih storitev v bližini doma, pravica o vključevanju uporabnikov v vse faze oblikovanja zakonodaje, ki se nanaša na njih ter razpravljali o tem, kje in kako na ŠENT-u vidijo rešitve omenjenih problemov ter kako so se reševanja nekaterih izmed njih že tudi lotili.

 

Ga. Vonta je izrazila podporo njihovim stališčem in dejala, da bo delovala v smeri reševanja omenjenih problemov, ki so vezani na te pravice. (Vir: ŠENT 2013)

 

Kako lahko Vlada RS dejavnejše vključuje javnost v oblikovanje stališč in kakšna je pri tem vloga parlamenta? je Tamara Vonta poudarila tudi na posvetu „Demokratična legitimnost in odgovornost – koliko je slišan glas državljanov Evropske unije?“

Oglejte si tudi