Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
11°C
JUTRI
3°C
0°C
Oceni objavo

Kako preprečiti pike komarjev?

Višje temperature s seboj prinesejo tudi več pikov komarjev. V Mestni občini Ljubljana se zavedamo resnosti situacije, zato že od leta 2017 v ospredje družbeno-odgovorne kampanje Rokavice gor! postavljamo komarje, zlasti tigrastega komarja.

Z namenom ozaveščanja in izobraževanja meščank in meščanov izvajamo različne aktivnosti, na primer deljenje sadik zelišč, ki tigrastega komarja odganjajo, za najmlajše smo pripravili basen o komarju Tigru, ki smo jo zvočno ubesedili in posredovali vsem vrtcem in osnovnim šolam v MOL. Ker so pogost vir razmnoževanja komarjev vrtički, izvajamo izobraževanje najemnikov vrtičkov v naši lasti, izobraževalno gradivo pa je na voljo tudi na vseh sedežih četrtnih skupnostih. V letošnjem letu bo v sodelovanju z RTV SLO ponovno predvajan izobraževalni video o tigrastem komarju, v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije in JP Žale pa pripravljamo tudi letake z navodili za preprečevanje širjenja tigrastega komarja na pokopališčih.

Različne vrste komarjev

Trenutno poteka triletni projekt, ki je namenjen uvedbi monitoringa prenašalcev vektorskih bolezni v Sloveniji. V prvem letu so raziskovalci zaznali prisotnost 35 vrst komarjev, vendar pričakujejo, da jih bodo našli še več. Med njimi so tudi tri invazivne vrste, ki izvirajo iz Azije, tigrasti, japonski in korejski komar, ki so v naše kraje prišli s transportom. Od teh je najbolj razširjen japonski komar, ki se je k nam najverjetneje razširil prek Avstrije iz Nemčije. V Ljubljani so ga prvič našli pred štirimi leti, medtem ko je tigrasti komar prvič pripotoval v Evropo z ladijskim transportom odpadnih avtomobilskih gum, in sicer v Albanijo leta 1997.

Pik komarja lahko povzroči oteklino, srbenje in bolečino, posebej pri občutljivih ljudeh. Komarji so tudi prenašalci povzročiteljev bolezni. Edini povzročitelj, ki ga v Sloveniji prenaša domorodna vrsta navadni komar, je virus Zahodnega Nila, ki povzroča vročico Zahodnega Nila. Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake, podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek, vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema (https://www.nijz.si/sl/virus-zahodnega-nila-west-nile-virus-wnv).

Tigrasti komar in prepovedana raba insekticidov

 Tudi tujerodni tigrasti komar je potrjeni prenašalec povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in virusa zika. Pri nas povzročiteljev teh bolezni zaenkrat nismo zasledili, zato je tigrasti komar za meščane predvsem nadležnež, ki vpliva na kvaliteto življenja in ovira polno preživljanje prostega časa.

V skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji trenutno ni dovoljena oziroma je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega.  Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oziroma na prostem, v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. Ko z njimi zatiramo komarje, zatiramo tudi druge žuželke, tj. čebele in druge opraševalce. Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega v Sloveniji do sedaj ni bilo.

Za nadzor ličink se v Evropi vedno pogosteje uporablja sredstvo Aquatain, ki na vodni površini ustvari tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj komarjevih ličink in bub. Lahko se uporablja kot edino sredstvo za nadzor ličink ali v kombinaciji z drugimi sredstvi. Testno se je lani Aquatain uporabljal v štirih slovenskih priobalnih občinah, vendar ne v naravnih habitatih, kamor se uvršča velik del Mestne občine Ljubljana.

Najpomembnejša je preventiva

Še vedno ostaja kot najučinkovitejše sredstvo v boju zoper pike komarjev preventiva, pri čemer lahko največ storimo prebivalci sami s tem, da:

• imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje komarjev;

• ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;

• več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;

• ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke, temveč na zemljo ali zelenico;

• redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;

• skrbimo za vodnjake in ribnike.

Proti komarjem je učinkovita tudi uporaba komarnikov in različnih pasti, ki kombinirajo različne načine privabljanja komarjev. Na trgu lahko najdete pasti za:

  • zunanjo uporabo, za različne vrste komarjev,
  • zunanjo uporabo, past simulira ugodno okolje za odlaganje jajčec in
  • notranjo uporabo, past simulira prisotnost človeka v prostoru.

Število pikov zmanjšamo tudi s preventivnim obnašanjem. Nosimo svetla oblačila z dolgimi rokavi, ki pokrijejo čim večji del telesa. Uporabimo lahko tudi repelente, pri čemer pa moramo dosledno upoštevati navodila proizvajalca in jih nanašati na izpostavljene dele kože in obleko, nikoli pa na oči, usta, ušesa, na rane ali vnete dele kože. Med stranskimi učinki se pojavljajo zlasti draženje kože in morebitne alergije. Past za komarje in naravni repelent proti komarjem lahko izdelate tudi sami. Kako, si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Oglejte si tudi