SMUČANJE IN KULINARIKA
Smučanje in kulinarika sta sestavni del Gourmet Cupa Ljubljana, osrednjega dogodka, ki povezuje vse v gostinstvu. Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, ki dogodek organizira v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin, pojasnjuje: »Gourmet Cup Ljubljana postaja osrednji dogodek, namenjen sproščenemu druženju vseh, ki delujemo na področju gastronomije. Hkrati je bil prav letošnji dogodek še toliko bolj poseben, saj sta za nami zelo težki leti in vsi smo težko čakali, da se končno spet srečamo na Krvavcu. Posebna pohvala pa velja predvsem mladim talentom sedmih gostinskih šol, ki so pripravili zanimive kreativne jedi in
pridobili nove izkušnje na svoji karierni poti.«
Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, dodaja: »Gourmet Cup Ljubljana je vrhunski kulinarični dogodek. Pripoveduje čudovito zgodbo vseh, ki delujejo na področju gostinsko-turističnega sektorja. Dejstvo je, da ima gastronomija čedalje pomembnejšo vlogo za promocijo turizma. Potrebujemo tovrstne dogodke, na katerih se družijo strokovnjaki, si delijo medsebojne prakse in svoje znanje predajajo mladim talentiranim bodočim chefom. Ti so se letos res izkazali in veseli smo, da smo del te zgodbe, s katero postavljamo smernice v svetovnem kulinaričnem merilu.«
VRHUNSKI GOURMET ZAJTRK
Dan se je začel z vrhunskim Gourmet zajtrkom, za katerega sta poskrbela kuharski mojster Sebastjan Elbl iz Gostilne na Gradu, ki je vsem gostom pripravil prav poseben Ljubljanski zajtrk iz lokalnih živil – dimljen goveji jezik z jabolčno solatko s korenčkom, medom in gorčičnimi semeni, hrenova pena, repincelj in dehidriran jajčni rumenjak –, in linija inovativnih kulinaričnih izdelkov Ana Roš & Tuš, ki povezujejo vrhunsko kulinariko in izkušene slovenske proizvajalce po recepturi svetovne chefinje Ane Roš.
Po kraljevem zajtrku je sledil žreb startnih številk za vse smučarje in deskarje, ki so se v kar osmih kategorijah potegovali za najvišje stopničke Gourmet pokala. Za pravo senzacijo je poskrbel olimpijski podprvak in deskar na snegu Tim Mastnak, ki se je kot prvi podal na progo in s tem otvoril tekmovanje za Gourmet pokal. V napet boj se je podalo kar 92 tekmovalcev, zmago pa si je z najboljšim rezultatom tekme priborila Neža Hrovat (Kmetija in bar Brščca).
MLADI TALENTI USTVARJALI POD MENTORSTVOM PRIZNANIH KUHARSKIH MOJSTROV
Da na mladih svet stoji, so dokazali tudi talenti – dijaki in študentje sedmih gostinskih šol iz Slovenije, ki so svoje avtorske jedi ustvarjali pod budnim očesom slovenskih kuharskih mojstrov. Na Gourmetu na snegu so letos navduševale prvenstvene jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin.
SGOURMET VEČERJA NA ZAJLI Z JANEZOM BRATOVŽEM
Vsi ljubitelji kulinaričnega zajlanja – Gourmet večerje na zajli, so na svoj račun prišli že naslednji dan, kjer jih je sprejel kuharski mojster Luka Jezeršek, gostujoči ljubljanski chef, Janez Bratovž iz JB Restavracije, pa je goste razvajal z Okusi Ljubljane. Za sladico je tudi tokrat poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof in skupaj s folklorno skupino vsem gostom na Krvavcu pričaral pravo zimsko pravljico.





