Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
33°C
19°C
JUTRI
37°C
17°C

Festival Hiša strpnosti

V prestolnici bo že četrto leto zapored, med 18. in 23. marcem, Festival Hiša strpnosti preizpraševal nestrpnosti. Tokratni festival se bo osredotočil na vzpon desničarskih strank in vlad v Evropi in drugod, na rasizem in antisemitizem, diskriminacijo, ki temelji na narodnosti, socialnem statusu in spolu in se je okrepila vsepovsod.

Ljubljanski Festival Hiša strpnosti je postal pomemben kulturni dogodek, ki s številnimi filmskimi projekcijami, kot osrednji del festivalskega programa, izobraževalnimi jutri - namenjenimi predvsem mladim -, pogovori, koncerti, gledališkimi predstavami in razstavami širi idejo o pomenu spoštovanja, tako medsebojnega kot spoštovanja različnosti. S skrbno izbranim umetniškim programom opozarja na probleme sodobne družbe in spodbuja k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin.

Program sta zasnovala dr. Frank Stern in Robert Waltl z mislijo, da umetnost ne more spremeniti sveta, lahko pa umetniška dela spremenijo način dojemanja in odzivanja na krivice. Hiša strpnosti  je kulturni forum, kamor so povabljeni umetniki, pedagogi, strokovnjaki in prebivalci Ljubljane. Spodbujamo jih k debati, izmenjavi mnenj in uživanju v bogati raznolikosti kulturnih dogodkov.

Festival bo tudi letos pospremila velika razstava uličnih plakatov na temo strpnosti, ki jih je posebej za naš festival pripravilo 46 svetovno znanih oblikovalcev, med njimi je tudi tokrat sloviti Milton Glaser, kot kurator pa se podpisuje mednarodno uveljavljen grafični oblikovalec Mirko Ilić.

V letu 2018 nadaljujemo z dvojnim formatom festivala: izobraževalna jutra za mlajše generacije in večerni program za vse.

NEKAJ POUDARKOV

Izobraževalna jutra

Na izobraževalnih jutrih bomo šolski mladini postregli z igranimi in dokumentarnimi filmi iz Francije, Izraela, Nemčije, Bosne in Slovenije, po projekcijah pa z razpravami o doživetem. Med prikazanimi filmi bo tudi Abulele, o starodavni pošasti, ki pa to v resnici ni.

Z lutkovno predstav Vsi tukaj, vsi skupaj, v petek, 23. marca, pa bomo nagovorili tudi najmlajše.


Predavanje, razstave 

V petek, 23. marca ob 11:00 bo na temo Simboli sovraštva predaval svetovno znan oblikovalec Mirko Ilić. Osredotočil se bo na stereotipe, simbole desničarskega ekstremizma in grafite.

Festival bo pospremila tudi velika razstava uličnih plakatov na temo strpnosti, instalacija o nesebičnem reševanju Judov pod nacizmom v izvedbi umetnika iz Kosova, in javna diskusija o kulturni in politični odgovornosti umetnosti in umetnika, ki festivalu dodajata politično noto.


Če rešiš enega človeka, lahko rešiš svet.

Otvoritev festivala bo v nedeljo, 18. marca 2018 ob 19:00, s premiero predstave trenutno najbolj izvajanega poljskega dramatika Tadeusza Slobodzianeka  Naš razred v režiji Nine Rajić Kranjac in koprodukciji Mini teatra, Prešernovega gledališča Kranj in MG Ptuj. V igri je  na skrb vzbujajoč način prikazano, da nobena politična sprememba ali sprememba v izobraževanju ne more odpraviti odgovornosti posameznika. Filmski del po v ponedeljek otvoril mednarodno priznani film Nevidni (The Invisibles), ki govori o štirih nemških judih, ki so preživeli v Berlinu. Na projekciji bodo prisotni tudi režiser in igralci. Drugi vrhunci filmskega dela festivala so film Žena oskrbnika živalskega vrta (The Zookeeper's Wife) z Jessico Chastain v glavni vlogi, madžarski film 1945, ki prikazuje malo vasico po koncu vojne in ga označujejo kot novi evropski vestern. Leta evropskega fašizma in njegovih posledic v povojnih letih sta osrednja tema italijanskega filma Anita B in francoskega Vreča Frnikol (A Bag of Marbles). Letošnja izraelska poslastica je film Usoda (Maktub/Fate), kriminalna komedija, ki odgovarja na vprašanje, ali je mogoče, da svet prenese dva angela. O Sirski krizi in usodi dveh žensk iz Kobaneja, ki sta bili talki ISISa pa bo pripovedoval dokumentarni film Poslednja ovira Jasmina Durakovića. To pa je le nekaj vrhuncev filmskega dela Hiše strpnosti.

Ob zaključku festivala bomo predvajali dokumentarec o Richardu Straussu in Kurtu Weilu, ki mu bo sledila filmska klasika Opera za tri groše po igri Bertolda Brechta z glasbo Kurta Weila. Po filmu bomo lahko prisluhnili živi glasbi dunajskih umetnikov.

Festivalski dogodki pod častnim pokroviteljstvom Zorana Jankovića, bodo potekali v Mini teatru in brezplačno. 

Vstopnice bodo na voljo pri blagajni Mini teatra na Križevniški 1 od 12. marca dalje do zapolnitve mest.


Ugledni gostje festivala

Letošnjega Festivala Hiša strpnosti se bodo udeležili nekateri ugledni gostje: dr. Frank Stern, profesor filmske umetnosti na zgodovinsko-umetniški fakulteti na Dunaju in več univerzah v ZDA in Izraelu; Mirko Ilić, grafični oblikovalec, ilustrator in predavatelj, ki je oblikoval logotip in drugo gradivo za naš festival; Denise Benmosche glavna donatorka Festivala Hiša strpnosti v Ljubljani; Michael Pfeiffenberger, režiser filma Različna duhova: Richard Strauss in Kurt Weill; igralca  iz filma Keim Hoiljanda Andi in Florist Bajgora, slednji je bil na letošnji filmski festival v Berlinu povabljen k sodelovanju v okviru Berlinale Talents CampusLekë Rezniqi, avtor performansa Spomini jedilne mize; Jasminm Duraković, avtor dokumentarca Poslednja oviraClaus Räfle, režiser filma Nevidni ter igralec Aaron Altaras; Guy Amir in Hanan Savyon, scenarista in igralca v filmu Usoda;   igralka Tamara Stern, ki bo pela Lolo Balu.

PROGRAM

Vstopnice in informacije:
T: 01/425 60 60
M: 041 314  414
E: info@mini-teater.si

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi