Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Srce Slovenije na obisku v Zgornje Savinjski dolini

Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije je v petek, 12. aprila 2019, organizirala strokovno ekskurzijo z ogledom dobrih praks na območju Lokalne akcijske skupine Zgornje Savinjske in Šaleške doline za svoje člane in druge zainteresirane prebivalce iz občin Litija, Šmartno pri Litiji, Dol pri Ljubljani, Kamnik, Lukovica in Moravče.

Ustavili so se v Gornjem Gradu, Ljubnem ob Savinji, Logarski dolini in Solčavi. Udeleženci so bili navdušeni nad predstavljenim razvojnim delovanjem, ki temelji na ohranjanju naravne in kulturne dediščine, tako snovne kot nesnovne. V programu so skozi slikovita pripovedovanja lokalnega vodnika Marka Slapnika doživeli rezultate različnih projektov, sofinanciranih iz evropskih sredstev LEADER in CLLD, katerih skupni cilj je ohraniti za prihodnje rodove tisto, kar so imeli v preteklosti. Pri načinu delovanja in vsebinah so našli veliko vzporednic med obema območjema, zato se že veselijo prihodnjih sodelovanj.

Med udeleženci je bilo kar 24 občanov Litije in Šmartnega pri Litiji, med njimi tudi bodoča lokalna turistična vodnica Verica Sandevska, ki je svoje vtise povzela takole: »Spoznala sem veliko novih obrazov, dan je bil poln novih doživetij. Začutila sem pozitivno energijo tako med nami udeleženci kot pri naših sosedih. Vidim, da imamo tudi v lokalnem okolju še veliko priložnosti, zlasti za sodelovanje.« Mojca Hauptman, predstavnica TIC Litija in Društva LAZ, ki predstavlja lokalno prebivalstvo tudi v Razvojnem svetu LAS Srce Slovenije, dodaja: »Današnje ekskurzije sem se zelo veselila. Hvala ekipi LAS za odlično organizacijo in učinkovito sodelovanje. Del tega, kar smo videli, bomo lahko uresničili že jeseni skozi LAS-ov projekt pri nadaljnjem usposabljanju naših lokalnih turističnih vodnikov, od katerih so bili danes mnogi z nami.«

Podrobnosti o ekskurziji najdete na spletni strani LAS Srce Slovenije. Projekt sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Za vsebino je odgovoren LAS Srce Slovenije.

Tina Vatovec, LAS Srce Slovenije

Oglejte si tudi