Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Male VETRNE ELEKTRARNE - načrtovanje, namestitev, ekonomika obratovanja, vzdrževanje in sofinanciranje

Od začetka leta 2013 je bilo pri Agenciji POTI opravljeno veliko raziskovalnega in izobraževalnega dela na področju malih vetrnih elektrarn. V tem času pa so proizvajalci izboljševali obstoječe tradicionalne tehnologije malih vetrnih elektrarn ter razvijali nove tehnologije malih vetrnih elektrarn (vertikalne, cevne) z namenom izboljšanja proizvodnje električne energije v primerjavi s tradicionalnimi vetrnimi elektrarnami.


Evropa naj bi do leta 2020 dosegla kar 20-odstotni delež obnovljivih virov v celotni porabi energije. Vetrna energija bo pomembno prispevala k doseganju tega cilja, pomaga pa tudi k znatnemu zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in onesnaževanju zraka ter tudi porabi sladke vode, povezane z običajnim načinom pridobivanja energije v EU. V zadnjih 15 letih se v EU delež vetrne energije hitro povečuje.

Veter, kot obnovljivi vir energije (OVE), je v Sloveniji še skoraj povsem neizkoriščen. Za spodbujanje prehoda na nizkoogljično gospodarstvo pri proizvodnji električne energije je Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju s Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v mesecu marcu objavilo Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših objektov za proizvodnjo električne energije iz vetrnih elektrarn in malih hidroelektrarn.

Da se ustrezno seznanite z vsemi direktivami, predpisi in standardi, ki so potrebni za načrtovanje, namestitev, delovanje in vzdrževanje malih vetrnih elektrarn v skladu z novim standardom za poslovne in stanovanjske objekte, vas vljudno vabimo na strokoven seminar “Male VETRNE ELEKTRARNE - načrtovanje, namestitev, ekonomika obratovanja, vzdrževanje in sofinanciranje”, ki bo potekal 19. oktobra 2017 v Ljubljani. Predstavljene bodo tudi dosedanje izkušnje na trgu glede malih vetrnih elektrarn v Sloveniji.


Iz programa seminarja:

  • Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših objektov za proizvodnjo električne energije iz vetrnih elektrarn
  • Kakšni so pogoji za gradnjo malih vetrnih elektrarn v Sloveniji
  • Zakonodaja in praktični primeri za načrtovanje, delovanje in vzdrževanje malih vetrnih elektrarn
  • Predstavitev in primerjava različnih vetrnih turbin z električnimi generatorji do 50 kW

Več o seminarju si preberite tukaj.

Oglejte si tudi