Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dan slovenske diplomacije

22. maj je Dan slovenske diplomacije, dan, ko se spominjamo včlanitve Slovenije v Organizacijo združenih narodov. Slovenija je s tem korakom stopila na svetovni diplomatski parket in ga v relativno kratkem času nadgradila s članstvom v EU in NATO, nekaj let kasneje pa tudi v OECD. V drugi polovici 2021 bo že drugič predsedovala Svetu EU.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve v skladu z vodilom Strategije zunanje politike "V svetu uveljavljati varnost, blaginjo in ugled Republike Slovenije in njenih ljudi" opravlja številne za državo in državljane pomembne naloge. Slovenija danes tako sedi za vsemi najpomembnejšimi multilateralnimi omizji, je odgovorna zaveznica ter konstruktivna partnerica. Z diplomacijo bogatimo naše bilateralne odnose, skrbimo za svoje nacionalne interese v mednarodni skupnosti ter krepimo svojo prepoznavnost in ugled.

V času aktualne globalne pandemije so se zapirale državne meje, iskali so se nacionalni in globalni odgovori na vprašanje, kako naprej. Tem izzivom je bila slovenska diplomacija kos. Ves čas je proaktivno iskala rešitve za lajšanje čezmejnih transportnih tokov in tudi na ta način skušala čim bolj pomagati slovenskemu gospodarstvu. Enako si prizadeva tudi za odpiranje meja za turistična potovanja v dogovoru z drugimi državami in ob upoštevanju zdravstvenih vidikov.

V začetnih tednih krize je bilo potrebno tudi organizirati repatriacijo številnih slovenskih državljanov, ki so se iz tujine želeli vrniti domov. Slovenska diplomacija se je pri tem ponovno izkazala kot učinkovita organizacija, slovenski diplomati pa kot profesionalni, odgovorni in iznajdljivi, s posluhom za stiske in skrbi sodržavljanov. 

Oglejte si tudi