Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

BRAZDE ŽIVLJENJA–rane časa, rane tvojega življenja

Na Gregorjevo – na dan, ko se ptički ženijo – nismo praznovali le ljubezen in pomlad, praznovali smo življenje, tako lepo a obenem tako polno ovir in raznih preprek.

V stavbi D Onkološkega inštituta v Ljubljani je bila v torek, 12.3.2024 ob 14. uri slavnostna otvoritev likovne razstave Brazde življenja, avtorice Alenke Rebernik. 

Alenka Rebernik ni le umetnica, oblikovalka, je tudi mama, partnerka, pogumna ženska in onkološka bolnica, ki ji bolezen ni vzela volje do življenja. Skozi serijo desetih slik je preko platna spregovorila o svojem življenju, o vseh vzponih in veselju na eni ter padcih in bolečini na drugi strani z željo, da svojo zgodbo deli s svetom, z gledalcem, vesoljem in navdihne še koga, da poišče moč v sebi.

Brazde življenja-Otvoritev razstave Onkološki inštitut
Otvoritev razstave-rezanje traku

Razstavo likovnih del, kjer vsako delo predstavlja določeno obdobje, dogodek, prežet z močnimi prijetnimi in manj prijetnimi čustvi, spremlja zgodba majhne deklice, zapisane v besedi.

»Nekoč je živela deklica. Bila je SREČNA. Rada je risala, ustvarjala, skakala po zeleni travi, vonjala cvetlice in uživala v šumu morskih valov. Bila je ZADOVOLJNA.«

»A so se en dan počasi začeli delati temni oblaki. … Deklico sta počasi razjedala dvom in SLUTNJA. Oblaki, grom in strele so postopoma postajali močnejši …«

»A je počilo, še preden si je deklica našla zavetje. Dan je postal noč, nebo se je pretrgalo, sonce se je skrilo in temne kaplje so udarjale na malo deklico ter ji povzročale BOLEČINO.«

»Črni oblaki, močan dež, strela in grom so plesali smrtonosni ples. … Premraženo deklico je bilo STRAH.«

»Pa je deklica zagledala medlo postavo, ki ji maha. Pomagala ji je. Pospremila jo je domov. Na toplo. V objem svojih bližnjih. Na VARNO.«

»Deklica še vedno doživlja strele in grom. A s seboj ima velik dežnik. Nudi ji zavetje. In ni vedno slabo vreme. Velikokrat je sonce in takrat deklica uživa. SOOČILA se je s slabimi časi.«

»Ve, da bo nekoč prišel močan veter in jo odpihnil daleč, daleč stran, kjer jo ne bo našel noben več. Tega se ZAVEDA. A vseeno uživa lepe dni.«

»In navkljub nevihtam in oblakom, deklica zopet vonja cvetlice in sliši šum morja. In zato je VESELA.«

 

Sreča, zadovoljstvo, slutnja, bolečina, strah, varnost, soočenje, zavedanje, veselje je zaznamovalo Alenkino življenje v zadnjih petih letih, odkar je prejela diagnozo rak. Diagnoza, ki jo je, kot pravi sama, stresla, ranila, prestrašila, potisnila na tla. A je vstala in se borila. Vračala udarca. Živela. In na tej poti so jo in jo še vedno spremljajo ljubezen in podpora njenih najdražjih, družine, partnerja, danes 7-letne hčerke, prijateljice in tudi njene zdravnice, dr. Marije Ignjatović, ki se jim je ob tej priložnosti v govoru tudi zahvalila.

Ostanejo brazgotine, brazde – rane časa, rane življenja. Dajo ti vedeti, da si še tu. Da živiš! Pokončen. Stoičen. Močan.

 

Vabljeni, da si razstavo ogledate vse do 28. marca 2024 v avli stavbe D na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, v mesecu ozaveščanja o rakih prebavil s poudarkom na raku debelega črevesa in danke.

Razstavo so omogočili EuropaColon Slovenija, Onkološki inštitut Ljubljana in podjetje Vitapur.







Ste mladi, a morda gre za raka.

Nihče ne želi slišati teh besed. Za mlajšo osebo v najboljših letih, ki usklajuje družino, službo in družabno življenje, so te besede lahko uničujoče in povsem nepričakovane.

Rak debelega črevesa in danke je na splošno povezan s starejšo populacijo. Več kot polovica bolnikov je diagnosticirana po 70. letu starosti. V zadnjih letih pa se je močno povečalo število mladih odraslih, pri katerih odkrijejo raka debelega črevesa in danke. V zadnjih 10 letih se je incidenca raka debelega črevesa in danke pri osebah, starih od 25 do 49 let, znatno povečala, in sicer za več kot 40 %.

Podprite združenje EuropaColon Slovenija, ki si že 16 let  prizadeva za odkrivanje rakov prebavil v čim zgodnejših stadijih, predvsem pa bolj zgodaj kot danes ter odpravljati stigmo o rakih prebavil in o njih spregovoriti.

Spremljajte aktivnosti na spletni strani www.europacolon.si , postanite član in/ali podpornik.

Skupaj smo v tem!


Oglejte si tudi