Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Arheološki park Emona in Spominska soba Ivana Cankarja odpirata vrata novi sezoni

V četrtek, 27. aprila, odpiramo Cankarjevo spominsko sobo in Arheološki park Emona! Če želite biti med prvimi obiskovalci nove sezone, se v prazničnih dneh podajte na krožno arheološko pot Po rimski Ljubljani ali se vzpnite na Rožnik in tam pokukajte v spominsko sobo pisatelja Ivana Cankarja. Pred tem preverite odpiralne čase!
Pot po rimski Ljubljani: Podaj se na pot po 2000 let stari dediščini Emone

Kako naj poiščem pokopano mesto? Kako najti krstilnico, v kateri so krstili prve kristjane na tem območju? Kje iskati velika pokopališča, ki so nastala v stoletjih obstoja Emone? Celoten mozaik sestavite na krožnem ogledu Arheološkega parka Emona, ki se začne v Mestnem muzeju Ljubljana. Čas je pravi, saj je do oktobra dovolj toplo, da so odkriti tudi najbolj občutljivi ostanki, kot so pisani mozaiki, ostanki stenskih fresk in dobro ohranjenega ogrevalnega sistema. Če ste raziskovalnega duha, ostanke poiščite sami, saj so, kot rečeno, označeni s pojasnjevalnimi tablami. Če ste goreči uporabniki pametne telefonije, si naložite mobilno aplikacijo Nexto in se podajte na samostojno raziskovanje. Analognim obiskovalcem je v Mestnem muzeju Ljubljana na voljo tiskan vodnik, bolj družabnim so namenjena številna vodstva (med njimi tudi s kužki), družine pa prav tako v muzeju prejmejo otroški tiskan vodik Emona od E do A. Torej ni razloga, da bi Emona še naprej ostala skrita!

Odpiralni čas maj, junij, september in začetek oktobra 2019: sobote in nedelje: 10.00–18.00
Poletni podaljšani odpiralni čas 27. april–5. maj 2019 in 1. julij–1. september 2019: torek–nedelja: 10.00–18.00

Cankarjeva leta na Rožniku

Med tremi večjimi življenjskimi postajami slovenskega pripovednika, dramatika, pesnika in esejista Ivana Cankarja zavzema Ljubljana posebno mesto. Pogosto je moral menjavati kraje svojih skromnih bivališč. Tako je tudi nekaj časa živel na Rožniku, kjer je danes urejena njegova spominska soba. V času bivanja na Rožniku je objavil vrsto svojih del: dramo Hlapci (1910), Belo krizantemo (1910), zbirko črtic Podobe iz sanj (1917) in še mnoge druge. Mnogi občudovalci Cankarjevih del so prihajali na Rožnik, da bi pisatelja osebno spoznali. Spoznajte ga tudi vi.

Praznični odpiralni čas 27. april–5. maj 2019:

toreknedelja: 11.00–18.00

Odpiralni čas od 10. maja do začetka oktobra 2019: petek: 16.00–18.00, sobota, nedelja in prazniki: 11.00–18.00

Oglejte si tudi