Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Arheološke najdbe z Gosposvetske ceste navdušile Ameriko

Izjemne najdbe, ki so jih arheologi odkrili ob zadnjih izkopavanjih na Gosposvetski cesti, so zdaj v obširnem članku predstavljene v februarskih številkah revij National Geographic Slovenija in NG Junior.

Izjemnost odkritij so prepoznali tudi v washingtonskemu uredništvu omenjene revije in o njih poročali na svoji spletni strani, ki jo bere več milijonov bralcev s celega sveta.

Presenetljive najdbe z Gosposvetske, kjer so arheološke raziskave potekale od avgusta 2017 do junija 2018, bodo arheologe še dolgo zaposlovale.

Najdbo zlatega nakita emonske deklice si v zakladnici Mestnega muzeja le nekaj mesecev po odkritju lahko ogledate še do 3. februarja. Od 7. februarja pa bo v zakladnici predstavljena modra posoda. Ta dan bodo ob 11. uri o najdbi spregovorili Martin Horvat, vodja izkopavanj, MGML, doc. dr. Andrej Gaspari in Arne Hodalič, fotograf in urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.


Posoda iz prosojnega modrega stekla z držajem in reliefno izpisano zdravico v grščini, ki pravi 'Pij, da bi živel večno, veliko let!', je bila izdelana v aleksandrijski ali sirijski delavnici; okvirno jo lahko datiramo v 4. stoletje.
© Arne Hodalič, Katja Bidovec

Oglejte si tudi