Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C

Qigong Zdravilnih 5

##VIEWS##
Organizator: društvo Tolmun
Kontaktni podatki organizatorja: info@taichi-sola.si , 041-430 650.
Vstopnina: Vstop prost

Qigong mini delavnica za vsakogar

Tivoli, 10.6.2023 ob 9:00

ZDRAVILNIH PET

 

URNIK DELAVNICE: od 09:00 do 10:30

LOKACIJA: Ljubljana, Tivoli

PRIJAVA:e-mail: solanotranjemoci@gmail.com

 

Najverjetneje je, da se je teorija petih elementov osnovala preko starega kitajskega koledarja, kjer je bilo pet vrst energij dodeljenih različnim dnevom, mesecem in letom. Energije so zaradi lažje predstavnosti dobile imena elementov v naravi: les, ogenj, zemlja, kovina in voda.

 

Ti elementi so bili povezani z enakonočji in solsticiji, kar je kmetom pomagalo pri načrtovanju in organiziranju del kmečkih opravil in ciklov. V koledarju se uporabljajo imena: les za spomladansko enakonočje, ogenj za poletni solsticij, kovina za jesensko enakonočje in voda za zimski solsticij. Zemlja, peti element, je bila postavljena v središče koledarja in je predstavljala temelj vsemu. Koledar predstavlja staro eko-dinamiko in skrbi za zdravo kmetovanje.

 

Sorodno so ta znanja uporabljali v tradicionalnem zdravljenju in postavila se je teorija, ki je predstavljala temelj TKM. Zgodnje zapise o teoriji petih elementih najdemo v klasičnem kitajskem besedilu Notranji kanon rumenega cesarja, ki ga običajno datiramo med prvo in četrto stoletje pred našim štetjem. Tu je bilo v medicinskem kontekstu pet elementov razporejenih v krog, kjer je bila zemlja premaknjena iz središča v del kroga med ognjem in kovino.

 

Načela petih elementov so tako postala temelj vseh izvajalskih tehnik, kot so akupunktura, feng shui, shiatsu, qigong, astrologija in zdravljenje s hrano.

 

Na krajši brezplačni delavnici bomo izvajali enega izmed številnih oblik zdravilnega Qigonga petih ciklov.

 

P R I S R Č N O   V A B L J E N I !

Oglejte si tudi