Logo MojaObčina.si

Ljubljana

JUTRI
30°C
20°C
SRE.
32°C
18°C

Piksli: od visoke tehnologije do ulične umetnosti, Retro gaming dogodek

Organizator: MEDNARODNI GRAFIČNI LIKOVNI CENTER
Kontaktni podatki organiztorja: MGLC info, info@mglc-lj.si, +386 (0)1 241 38 09.
Vstopnina: Vstop prost

Piksli so zadnjih 50 let eden vidnejših znanilcev vzpona digitalne tehnologije. Njihove začetke najdemo v akademskih in komercialnih eksperimentih, v ključnem trenutku so z barvitostjo in dinamiko izrinili konkurenčno tehnologijo vektorjev, danes pa jih s prostim očesom sploh ne opazimo več, kljub temu da (ali prav zato ker) nam milijoni njih konstantno sijejo v oči. Ob spominih na romantične čase, ko so se zdeli računalniki še obvladljivi, bomo iz tehnološkega diskurza prešli v vsebinskega, kjer piksle danes častimo kot metaforični pripomoček za razumevanje kompleksnih konceptov in kot orodje kritičnega izraza.

torek, 1. junij, ob 20.00, dvorišče Gradu Tivoli, brezplačno

Predavanje, izvaja Borut Kumperščak, Računalniški muzej


Predavanje bo v primeru slabega vremena izvedeno v galeriji v MGLC v skladu z veljavnimi ukrepi.


Gostovanje Računalniškega muzeja v MGLC
toreknedelja, 1.–6. junij, 10.00–18.00, Grad Tivoli, Predavalnica, brezplačno

Ob predavanju bomo otvorili tudi razstavo, ki bo omogočala retro gaming izkušnjo na eksponatih računalniškega muzeja. Na njej bomo lahko iz prve roke spoznali in preizkusili igre naše in vaše mladosti, ter raziskovali pikslasto estetiko zgodb iger iz prelomnih časov, ko še ni bilo čisto vse digitalno.


Borut Kumperščak
je ustvarjalec, kreativni inženir in podjetnik na področju računalniške grafike, interaktivnih izkušenj, virtualne in razširjene resničnosti ter napredne zdravstvene in okoljske senzorike.

Računalniški muzej s svojo bogato zbirko in s pomočjo povezanih programov omogoča širši javnosti razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo, ter posameznike spodbuja, da postanejo njeni soustvarjalci. Več

 

Fotografija
Invader: Homeworks (detajl, 2006, sitotisk). 
Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi