Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Utrinki z izkustvene delavnice povezovalne komunikacije

Dobra komunikacija je večkrat ključ do uspeha, dobrih odnosov in notranjega zadovoljstva. Pa sploh znamo na primeren in jasen način sporočiti okolici kaj želimo, kako se počutimo, kakšne so naše potrebe in hkrati prisluhniti sogovorcu?

V sredo 1. 3. 2023 je v okolici Litije, natančneje na Zakrajškovem toplarju v Ponovičah potekala celodnevna izkustvena delavnica povezovalne komunikacije, ki jo je vodil Jaka Kovač.

Jaka je trener in facičitator, član Društva moderatorjev Slovenije in mednarodnega gibanja  “Art of hosting”, s katerimi v slovenski prostor prinaša inovativne metode skupinskih procesov. S kolegi vodi različna izobraževanja za nevladne in mladinske organizacije, šole, podjetja in športne klube, pogosto vodi treninge znotraj programa Erasmus+, predvsem na področju mednarodnega prostovoljstva. Je certificiran trener nenasilne/povezovalne komunikacije pri ameriškem centru za nenasilno komunikacijo (CNVC), več let je prakticiral skupinski dialog, je učitelj meditacije, 20 let je bil trener juda.

Delavnica je temeljila na veščinah nenasilne komunikacije po Marshalu Rosenbergu, v tujini priznanega in uveljavljenega pristopa h komunikaciji, ki v odnose prinaša večje razumevanje občutkov in potreb vseh vpletenih ter posledično večjo povezanost, učinkovisto, avtentičnost ter lažje reševanje in preprečevanje konfiktov.

Na delavnici smo vadili veščine povezovalne komunikacije, kot so empatično poslušanje, zavedanje svojih predpostavk, prepričanj, sodb, ki jih prinašamo v vzorce. 

Na praktičnih primerih smo spoznali razlike med povezovalnim in razdiralnim jezikom in pomembnostjo jasnega, iskrenega in povezovalnega izražanja neprijetnih sporočil.

S tehnikami, ki nam jih je na simpatičen način predstavil Jaka, smo vadili vživljanje v drugo osebo in samoempatijo - ohranjanje stika s seboj tudi v zahtevnih situacijah. 

Dan je prehitro minil in ob zaključku smo bili udeleženci enotnega mnenja, da bi lahko to delavnico imeli cel teden in še vedno bi imeli željo po vedeti in znati še več.

Res je bil prijeten dan, kjer smo združili prijetno s koristnim. Verjamemo, da nam bo pridobljeno znanje pomagalo pri boljšem komuniciranju v vsakdanjem življenju - tako doma, kot z (ne)znanci.

Delavnica je bila brezplačna in je potekala v sklopu projekta Nazaj k naravi.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.
 

Oglejte si tudi