Tradicionalni slovenski zajtrk v enoti vrtca Ribica
Letos prvič obeležujemo teden slovenske hrane, ki poteka od 11. do 17. novembra in v petek, 15.11.2024, se je kot osrednji dogodek tega tedna izvedel Tradicionalni slovenski zajtrk.
Namen tradicionalnega slovenskega zajtrka je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil o prednostih lokalno pridelane hrane, razmisleku o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane. Letos so bili enakomerno izpostavljene vse sestavine slovenskega zajtrka; kruh, maslo, med, mleko, jabolko ali drugo slovensko sadje.
Da se tudi v vrtcu pri naših najmlajših lahko na zanimiv način predstavi to tematiko, so dokazali v enoti Ribica, saj so povabili navdušeno sadjarko Milko Tomažin, ki je na slikovit način predstavila pomembnost uživanja vseh vrst sadja, ki uspeva v našem okolju. V vrtcu tudi niso pozabili na dišeč domač kruh, ki je bil pečen v pravi kmečki krušni peči.
Pohvale Vrtcu Litija za izvirno in slikovito obeležitev tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Minister dr. Vinko Logaj se je udeležil Tradicionalnega slovenskega zajtrka na Osnovni šoli Gradec v Litiji
Pri zajtrku, sestavljenem iz lokalno pridelanega masla, kruha, medu, mleka, jabolka in suhega sadja, se je pridružil tudi učencem in z nekaterimi tudi pokramljal o izzivih šolanja in učiteljskem poklicu, ki ga je nekoč kot učitelj in ravnatelj na tej šoli opravljal tudi sam.
V projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vključena večina vzgojno-izobraževalnih zavodov, z namenom otroke, mladostnike in širšo javnost ozaveščati o pomenu zajtrka in prednostih lokalno pridelanih živil.
Minister Logaj je v nadaljevanju obiskal še Podružnično osnovno šolo Hotič, kjer so učenci ob priložnosti pripravili kratek kulturni program, ogledal pa si je tudi nove prostore šole, ki bo svoja vrata predvidoma odprla v prvi polovici prihodnjega leta.
Vir novice in fotografije: Facebook stran Ministrstva za vzgojo in izobraževanje
Vir: litija.si





