Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Unikatno Mavrično tkanje

Ročno tkanje lahko zasledimo že v najstarejših dobah, ko se je človek, ki je bil doma v votlinah, sedeč pri ognju, pričel ukvarjati s pletenjem raznih stebel, lubja in trav.

Sčasoma je spoznal predljivost raznih rastlinskih in živalskih vlaken. Pričel jih je presti, sprva v debelejše, pozneje v tanjše niti. To je bilo eno prvih človeških odkritij – iz tankih, slabotnih vlaken spresti dolgo, močno vrv ali nit.

Ostanki tkanin, najdenih v najstarejših grobovih pričajo, da je človek tkanine že od nekdaj poznal in izdeloval. Še danes se čudimo, kako je mogel s svojimi preprostimi pripomočki stkati tako fine in nežne tkanine. Najstarejši kipi in slike nam prikazujejo tudi okusno uporabo teh tkanin, opazimo umetniški čut takratnih rodov.

Sodobno ročno tkalstvo se uveljavlja kot koristno opravilo pri katerem kombiniramo preje, vezave in barvne vzorce pri katerem nastane uporaben izdelek in predstavlja toplino in domačnost.

Starinsko ročno tkalstvo je postalo modno in sodobno.
Sodobno tkalstvo sodi v okvire umetnostnih obrti. Zanj je značilno izdelovanje v glavnem unikatnih tkalskih, uporabnih in dekorativnih izdelkov.

 Osebno pa mi kot izziv predstavljajo nove modne smernice, ki me vodijo v nikoli do konca raziskane kombinacije različnih barv, debelin preje in gostote tkanja.
Z ljubeznijo ustvarajam Mavrične kreacije.

Izdelki so primerni za darila.
Unikatne izdelke lahko naročite:
Mavrično tkanje
Darja Primžič Vidmar s.p.
Gubčeva 10, Litija
041 765 721

Oglejte si tudi