Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

S Festivalom skupnosti povezujemo lokalno skupnost

Podpiramo in povezujemo lokalno skupnost saj krepitev pripadnosti določeni skupnosti, pa naj bo to skupnost v okviru družine, šole, društva ali kraja, zagotovo pomembno prispeva k večji povezanosti posameznikov, krepi pripadnost skupnosti in želji po vključevanju pri reševanju izzivov, ki se v skupnostih pojavljajo.
Festival skupnosti je tako eno od prizadevanj Občine Litija in ZLHT – Regionalnega centra NVO, da spodbudi povezovanje organizacij in posameznikov v lokalni skupnosti in ustvari pestrost dogajanja v sami občini. Z dogodkom se omogoči, da se na enem mestu zberejo in predstavijo javnosti javni, zasebni in nevladni sektor. Predvsem pa da se ustvari priložnosti za povezovanje različnih posameznikov in organizacij ter jih spodbudi k trajnemu sodelovanju. Pa naj bo to pri skupnih projektih, izmenjavi dobrih praks ali pri pridobivanju novih uporabnikov in obiskovalcev.

Društva popestrila dogajanje na Festivalu skupnosti.
Na Festivalu skupnosti v Litiji, 18. 6. 2016, ki se je letos prvič odvijal kot samostojni dogodek, se je predstavilo sedem krajevnih skupnosti in mestna skupnost Litija. Svoje predstavitve na festivalu je prispevalo 30 organizacij od tega so bila najštevilčnejša in najbolj izvirna prav društva.

Sončno sobotno dopoldne sicer ni privabilo toliko obiskovalcev, kot bi si jih organizatorji želeli. So pa udeleženci zagotovo izkoristili čas za medsebojno druženje in navezovanje stikov. Festival skupnosti je zagotovo tudi odraz povezanosti posameznih krajevnih in mestne skupnosti ter njihovo prizadevanje k povezovanju različnih aktivnih organizacij in posameznikov, ki sooblikujejo utrip življenja v skupnosti.

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno vidi sodelovanje na Festivalu skupnosti kot priložnost, da lahko na različne načine predstavi svoje dejavnosti skupnosti.

Predstavnik KS Sava dogajanje med drugim izkoristi tudi za druženje in pogovor s predstavniki drugih krajevnih skupnosti.

Na Festivalu skupnosti so se predstavile krajevne skupnosti Kresnice, Vače, Sava, Dole,  Polšnik in Breg – Tenetiše, Jevnica in mestna skupnost Litija.

Festivalski kulturni program so popestrili pevci Mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Litija ter Leseni rogisti iz Kulturnega društva Kresnice s svojimi izvirnimi glasbili. Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo keramike na platnu članov Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno in razstavo fotografij Društva Enkraten teater. Občina Litija je obiskovalce seznanjala o pripravi Celostne prometne strategije, v okviru ZLHT – Regionalnega centra NVO pa smo zbirali predloge o pozitivnih plateh življenja v lokalni skupnosti in predlogih za izboljšave. Kulturno društvo likovna skupina Lilu Litija je obiskovalcem predstavila nekaj lutk iz svoje zbirke, Športni klub Bleščica pa rekvizite, ki jih uporabljajo pri ritmični gimnastiki.

Preizkusiti se je bilo lahko v različnih športnih aktivnostih od rokometa, košarke do karateja, kjer so svoje športne aktivnosti predstavljale članice Ženskega rokometnega društva Litija, Košarkarskega kluba Litija in člani Karate kluba Kensei. Ustavrjati je bilo mogoče na delavnici kaligrafije Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno. Predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Litija so obiskovalcem nazorno prikazali postopek oživljanja in uporabo defibrilatorja, iz Društva diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji pa so udeležencem merili krvni sladkor.

Na stojnicah so se predstavili še Čebelarsko društvo Litija, Medobčinsko društvo invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji, Društvo za razvoj podeželja Laz, Kolesarski servis Vidic, Športno društvo Sava, Krajevni odbor Rdečega križa Sava, Društvo žena in deklet Vače, Društvo za razvoj Slivne, Društvo Geoss, Vrtec Sonček Vače,  Podružnična osnovna šola Vače, Futsal club Litija, Klub litijskih in šmarskih študentov Kliše, Izobraževalni center Geoss in Zavod za kulturo, mladino in šport.

Za konec nas je z energijo nabil še nastop Plesno športnega društva NLP ter slastna torta ob praznovanju občinskega praznika. 

Tako pestrega dogajanja si želimo tudi v prihodnje zato gre vsa zahvala sodelujočim pri ustvarjanju pestrega festivalskega vrveža. 

Oglejte si tudi