Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Posebnost občine Litija so številna društva za razvoj kraja

V zasavski regiji je bilo lani registriranih kar 658 nevladnih organizacij, večinoma društev. V Litiji je bilo registriranih 170 društev, 6 zavodov in 3 ustanove, to pomeni več kot 11 društev na 1000 prebivalcev.
V zasavski regiji so najbolj zastopana športna in rekreativna društva, sledijo kulturna in umetniška društva ter društva za pomoč ljudem. Najstarejše registrirano društvo v občini Litija iz leta 1950, ustanovljeno po Zakonu o društvih, ki deluje še danes je tako Lovska družina Gabrovka. Pri analizi nevladnih organizacij pa smo na ZLHT Regionalnem centru NVO ugotovili, da je posebnost občin Litija in Zagorje veliko število društev za razvoj kraja, varstvo okolja in vzreje živali.

V nevladnih organizacijah v zasavski regiji je bilo leta 2014 zaposlenih 54 oseb, od tega kar 49 v društvih. 22 oseb je bilo zaposlenih v društvih za pomoč ljudem. Ta društva ustvarijo tudi največ prihodkov, tako vidimo, da zaposlovanje oziroma profesionalizacija društev pripomore tudi k višjim prihodkom. Nizka stopnja zaposlenosti v nevladnem sektorju pomeni veliko prostovoljnega dela za izvedbo programov in dejavnosti, manj profesionalizacije v organizaciji in s tem manj možnosti za razvoj. V občini Litija je bilo tako v letu 2014 v 8 nevladnih organizacijah zaposlenih 13 oseb.

73 % prihodkov dobijo iz drugih virov

Kljub prepričanju, da se nevladne organizacije večinoma financirajo iz občinskih sredstev, podatki kažejo, da so zasavske občine v letu 2014 prispevale le 27 odstotkov vseh prihodkov NVO. Najmanjši delež proračuna v letu 2014 jim je namenila Občina Litija (2,8 %), največji delež pa Občina Zagorje (4,7 %).


“Kar 73 odstotkov prihodkov nevladnih organizacij tako prihaja iz drugih virov, kot so donacije, članarine, dotacije evropskih in nacionalnih razpisov, prihodki iz prodaje in podobno,”
pojasnjuje Klara Kržišnik, vodja ZLHT Regionalnega centra NVO.

V Litiji na nevladno organizacijo povprečno 3.505 evrov

Povprečno občine v zasavski regiji namenijo organizacijam 3.945 evrov oziroma 40 evrov na prebivalca. Občina Litija nameni 3.505 evrov na nevladno organizacijo oziroma skoraj 38 evrov na prebivalca. Največ jim nameni občina Zagorje ob Savi, najmanj pa dobijo v Trbovljah. “Skrb zbuja dejstvo, da je opazen trend zmanjševanja financiranja programov nevladnih organizacij s strani večine občin zasavske regije,” dodaja Klara Kržišnik.

Nevladne organizacije iz zasavske regije so v letu 2014 skupaj ustvarile nekaj več kot 8,6 milijona evrov prihodkov, od tega so skoraj 96 odstotkov ustvarila društva. Kljub temu je imela več kot polovica društev skromen obseg dejavnosti, saj je kar 54 odstotkov društev v letu 2014 ustvarilo le do 5.000 evrov prihodkov.

  

Podrobno analizo si lahko ogledate na spletni strani www.consulta.si.

Povezave

www.consulta.si/

Oglejte si tudi