Logo MojaObčina.si
DANES
3°C
1°C
JUTRI
7°C
0°C
Oceni objavo

Društvo U3 Litija in Šmartno prispeva k ohranjanju kulinarične dediščine zasavske regije

Članice in člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno so zbrali več kot 40 starih receptov in jih 26 skupaj z zgodbami in pesmimi izdali v knjižici z naslovom Tako je dišalo nekoč. S svojimi aktivnostmi so prispevali k ohranjanju najbolj okusne dediščine naših krajev in jo z zapisom ohranili za nadaljnje rodove. Nastale so tudi kulinarične delavnice za različne generacije, s katerimi bodo poskrbeli, da se ohranja in prenaša tradicija ter znanje naših prednikov.

 

Aktivnosti so del projekta, ki je bil realiziran preko poziva Regionalnega centra NVO za razvoj in nadgradnjo storitev nevladnih organizacij zasavske regije. Z njim so na Regionalnem centru NVO spodbudili nevladne organizacije zasavske regije, da poiščejo rešitve za izzive v svojem lokalnem okolju. Ter jim pri tem nudili mentorstvo pri razvoju. V Društvu U3 Litija in Šmartno so zaznali potrebo po iskanju znanja med svojimi člani in njihovo aktivno vključevanje v izvajanje usposabljanj društva v prihodnje. Poleg vseživljenjskega učenja starejših pa se intenzivno posvečajo medgeneracijskemu sodelovanju in prenosu znanja na mlajše generacije.

 

V projekt so tako vključili več kot 40 članov in nečlanov, preizkusili recepte na štirih kulinaričnih delavnicah in pridobili praktične izkušnje pri izvajanju le-teh, tako da jih lahko danes suvereno ponudijo širši javnosti. Nastal je program za osnovne šole, ki je vključen v Katalog učnih programov za OŠ, ki ga bodo izvajali v sodelovanju z lokalnimi osnovnimi šolami že v prihajajočem šolskem letu 2023/24. Lokalno skupnost so navdušili nad starimi recepti na lokalnih dogodkih in srečanjih in jim v degustacijo ponudili pečena jabolka. Za spodbujanje lokalnih gostincev k vključevanju tradicionalnih jedi v svojo ponudbo pa so knjižico z recepti predstavili tudi trem lokalnim gostincem. Tekom izvajanja aktivnosti so tako s starimi recepti na različne načine seznanili več kot 1.000 lokalnih prebivalcev in tudi ostalih, ki so želeli, da dobijo knjižico receptov, ki je tako našla pot v različne dele Slovenije.

 

Prispevek, o projektu in izdani knjižici lokalnih receptov Tako je dišalo nekoč, si lahko ogledate v oddaji Kmetijski mozaik, ETV (od 17:05 minute naprej).

 

In kje lahko dobite knjižico Tako je dišalo nekoč, se sprašujete? Po zadnjih informacijah je prvi natis knjižic že pošel. Zbirajo pa sredstva za ponatis, tako da jih lahko pokličete na 051 438 236 (Milena Dimec) ali jim pišete na u3.litija.smartno@gmail.com in preverite, ali jo že imajo. 

Ima tudi vaša nevladna organizacija idejo, ki bi jo rada realizirala? Če prihajate iz zasavske regije vas vabimo, da se obrnete na Consulta - Regionalni center NVO. Pokličite na 059 927 619 ali pišite na info@consulta.si. Podpora je za nevladne organizacije iz zasavske regije brezplačna.

Oglejte si tudi