Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Občina Litija ena izmed prvih slovenskih občin na poti k cilju 100-odstotno samozadostnih skupnosti

Občine Litija, Šmartno pri Litiji in Dol pri Ljubljani so prve tri občine v Sloveniji, ki bodo podpisale dogovor o sodelovanju v projektu »100 % samozadostne skupnosti iz obnovljivih virov energije«. Podpis dogovora bo v ponedeljek, 15. septembra, ob 11. uri v viteški dvorani na Gradu Bogenšperk (Bogenšperk 5, 1275 Šmartno pri Litiji).

Cilj projekta je oblikovanje Trajnostnih energetskih akcijskih načrtov (TEAN – izpopolnjenih lokalnih energetskih konceptov z izdelano bilanco izpustov CO2) za vse tri sodelujoče občine v projektu. Hkrati pa bodo omenjene občine dobile tudi skupen Trajnostni energetski akcijski načrt, s katerim bo mogoče doseči višjo stopnjo energetske samooskrbe s krajevnimi obnovljivimi viri. To pomeni tudi nova delovna mesta in kroženje denarja v lokalnem gospodarstvu.

Projekt »100 % samozadostne skupnosti iz obnovljivih virov energije« v okviru programa Intelligent Energy Europe izvaja društvo za energetsko ekonomiko in ekologijo Slovenski E-forum skupaj s partnerjem Razvojnim centrom Srca Slovenije. Projekt, ki predstavlja novost v slovenskem prostoru, sofinancira Evropska unija.
Vljudno vabljeni na podpis.


Razvojni center Srca Slovenije deluje že 14 let. Srce Slovenije je geografsko območje, ki v obliki srca povezuje 10 aktivnih občin: Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji in Zagorje ob Savi. Srce Slovenije je tudi znamka, ki povezujejo ljudi, njihove pobude, izdelke, dogodke in projekte, ki tu nastajajo. Povezane občine imajo več možnosti za pridobitev javnih sredstev za uresničitev svojih idej, sodelovanje pa prinaša tudi skupno promocijo. Na področju turizma se skupaj z njimi trudijo za večjo prepoznavnost območja in pestrejšo ponudbo za obiskovalce. Delajo s šolami, turističnimi ponudniki, kmeti, sodelujejo z nevladnimi organizacijami, spodbujajo lokalno samooskrbo s hrano in osveščajo na področju varovanja okolja. Že 11 let si v partnerskem sodelovanju z zadrugo za razvoj podeželja Jarina prizadevajo za razvoj področja samooskrbe z doma pridelano hrano. Ponosni so na to, da je vključenih že več kot 50 lokalnih pridelovalcev hrane, ki oskrbujejo več kot 50 šol in vrtcev v Sloveniji. Na temeljih lokalne samooskrbe s hrano so razvili tudi mrežo karavaningu prijaznih kmetij, na katerih se lahko avtodomarji oskrbijo z domačimi pridelki in uživajo v naravi. 


Več informacij:
Razvojni center Srca Slovenije
Gašper Kleč
Telefon: 01 89 62 710, e-pošta: info@razvoj.si
Agencija Lin&Nil
Maša Lesjak
Telefon: 01 547 65 18, 041 812 669, e-pošta: info@jernejcic.si

 

Vir: Lin&Nil, d. o. o.

Oglejte si tudi