Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Občina Litija je v razvoj kolesarskega poligona vključila dijake Gimnazije Litija

V Litiji primanjkuje primerno urejenih javnih urbanih površin za druženje, rekreacijo in preživljanje prostega časa, zato Občina Litija načrtuje ureditev kolesarskega poligona - pumptrack-a. Ker bodo površine v največji meri namenjene prav mladim, je njihovo mnenje še posebej pomembno. Občina Litija je zato k sodelovanju povabila dijake Gimnazije Litija, da podajo svoje ideje za ureditev takšnega parka. Svoja mnenja in predloge so podali na platformi za digitalno participacijo mladih – OPIN, ki jo v Sloveniji upravlja Razvojni center Srca Slovenije, v okviru Erasmus+ projekta DIGY.

Kolesarski poligoni »pumptrack« predstavljajo hitro rastoč trend na področju športne infrastrukture, primerni pa so za uporabnike vseh generacij. Samo v Sloveniji se je tako v zadnjih dveh letih zgradilo preko 30 tovrstnih poligonov, ki jih lahko poimenujemo kot atraktivna in varna športna infrastruktura na prostem. Gre za asfaltno krožno stezo z ritmično povezanimi grbinami in zavoji, primerno so za vožnjo s kolesi, rolkami, rolerji, skiroji in ostalimi športnimi rekviziti na kolesih. Poganjajo pa se s spreminjanjem težišča, kar spodbuja razvoj ravnotežja in koordinacije.

Vključitev mladih
 in njihovo aktivno sodelovanje je pri takšnih projektih zelo pomembno, saj s tem prispevajo k razvoju lokalnega okolja. Razvojni center Srca Slovenije je idejo Občine Litija predstavil dvema profesorjema, ki sta dijake motivirala in jih spodbudila, da podajo svoje predloge za ureditev takšnega parka preko spletnega orodja OPIN za eParticipacijo mladih.

Nekatere najbolj zanimive ideje dijakov so postavitev zunanjega fitnesa, mize za namizni tenis na prostem, poligon za vadbo, tekaška steza, urejen prostor za skupinske vadbe, odbojkarsko igrišče z mivko, poligon z ovirami, skate park ter otroško igrišče z igrali. Podali so tudi nekaj predlogov na temo športa in rekreacije, in sicer potrebo po urejenih prostorih s trim napravami in informativnimi tablami (ob učni poti Svibno ter okoli Sitarjevca), želijo pa si tudi sprehajalnih poti ob reki Savi.

Občina Litija je v januarju 2022 pregledala vse predloge in se dijakom iskreno zahvalila za sodelovanje. Kolesarski poligon je predviden v Načrtu razvojnih programov, zaradi zamika pri začetku izvedbe projekta pa načrtujejo realizacijo v letu 2022. Poligon bo imel 390 m2 voznih površin in 280 m2 zelenih površin na katerih bodo klopi in igrala za otroke. Prav tako še v tem letu načrtujejo ureditev odbojkarskega igrišča na Rozmanovem trgu ter v prihodnosti tudi postavitev nekaj telovadnic na prostem, kar so izpostavili tudi dijaki. Zelo so veseli pobude glede urejanja sprehajalnih poti, saj Občina že dlje časa načrtuje ureditev sprehajalne poti ob reki Savi proti Zavrbju, vendar na žalost še niso pridobili vseh soglasij lastnikov zemljišč. Vsi zbrani predlogi, ki jih bodo skušali upoštevati v največji meri, bodo Občini v pomoč pri načrtovanju prihodnjih projektov.


Poslušajmo in vključujmo mlade, da pomembno prispevajo k razvoju okolja, kjer živijo. Kadar so slišani, so tudi rezultati. Odlične ideje imajo!

Mladinske organizacije, občine in drugi, ki želite v razvoj svojih projektov vključiti mlade, vabljeni k brezplačni uporabi orodja OPIN. Lahko kontaktirate Razvojni center Srca Slovenije po elektronski pošti na anita.molka@razvoj.si in, v sodelovanju z razvijalcem platforme iz Nemčije, vam uredimo dostop do vloge administratorja ter nudimo pomoč pri tehnični izvedbi projekta sodelovanja.


Oglejte si tudi