Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Na IC Geoss trenutno v teku kar trije evropski projekti, ki spodbujajo dobro počutje starejših in aktivno staranje

Na Izobraževalnem centru Geoss velikokrat pripravljamo aktivnosti, v katere vključujemo starejše občane in spodbujamo medgeneracijsko sodelovanje občanov Litije, Šmartna pri Litiji in tudi širše. Redno sodelujemo z Društvom upokojencev, Domom Tisje, Univerzo za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno in Svetom za medgeneracijsko povezovanje v občini Litija. Letos smo že tretjič sodelovali na Festivalu Medgeneracijskega povezovanja, ki se je odvijal septembra v Litiji. Sodelovanje na festivalu je gotovo ena od velikih pobud, da tudi pri izbiri in pripravi drugih projektov namenjamo pozornost tovrstnim povezovalnim vsebinam. Trenutno imamo na IC Geoss kar tri aktivne Erasmus+ projekte, ki s svojimi cilji, vsebinami in aktivnostmi nagovarjajo starejše prebivalce.
UPSELL – Krepitev potenciala srebrne ekonomije v vseživljenjskem učenju je projekt, ki po principih srebrne ekonomije in aktivnega staranja razvija vsebine za spodbujanje starejših prebivalcev, da se aktivno vključujejo v vse plasti družbe na najrazličnejših področjih. K sodelovanju v projektu smo povabili Dom Tisje, saj bodo kot partner projekta neprecenljiv doprinos s svojimi izkušnjami znanjem in dobrimi praksami. Konec novembra smo imeli partnerji projekta prvi sestanek v živo v Litvi. V produktivni atmosferi smo uspešno začrtali bodoče korake in si predstavili najboljše prakse vseh sodelujočih institucij. Z novim zagonom smo se vrnili k razvijanju vsebin, ki bodo bogatile življenja starejših občanov.


Cilj projekta C-POP – Kreativni Pop je zagotoviti nove, inovativne načine socialne vključenosti za starejše preko kreativnih umetnosti in razvijanje gledaliških aktivnosti, ki ustvarjajo varen prostor za izražanje in izzivanje stereotipov, povezanih s starostjo. Kreativni pristop je eden od izjemno učinkovitih načinov za posameznikovo izražanje. Pristopa v projektu hkrati spodbuja tudi sodelovanje različnih generacij z namenom, da se drug od drugega učijo in se inspirirajo.


Medgeneracijsko sodelovanje spodbuja tudi projekt Green Digital Diversity– Zelena digitalna raznolikost. Že iz poimenovanja projekta je moč razbrati, da je v tem projektu v ospredju digitalno opismenjevanje, to pa se druži še z aktivnostmi za bolj zeleno prihodnost. K sodelovanju v aktivnostih spodbuja raznolike ciljne skupine – mlade, starejše in priseljence.

Oglejte si tudi