Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
14°C
JUTRI
27°C
14°C
Oceni objavo

Litijski karneval 2023: konec energetske krize - samo megla je meja

Težave z energijo bodo obeležile tudi letošnji litijski karneval. Tradicija karnevala je, da vsako leto nagovorimo najbolj aktualne teme. Tradicija pa veleva tudi, da skupnosti ponudimo  rešitve. Pri tem smo bili v preteklosti zelo uspešni. Spomnite se le ustanovitve letalske družbe Litija Airways leta 2020. Letošnji načrt je jasen! Tako bomo na pustno soboto, 18. februarja, s pomočjo karnevalskih skupin za vselej rešili energetsko krizo! Kot vedno bodo / boste dobrodošle tudi vse ostale vesele in domiselne karnevalske skupine. Kratka prekinitev karnevalskih povork zaradi epidemije, za skupine prinaša višje nagrade, zlati za najboljše. Za obiskovalce pa spet veliko veselja ob domislicah sodelujočih skupin in posameznikov in dopolnilne programske in kulinarične karnevalske ponudbe!

Dogodki Litijskega karnevala 2023:

9.februar

KARNEVALSKA RAZSTAVA V AVLI OBČINE LITIJA

11. februar 

PREDPUSTNA TRŽNICA – Vsaka pustna sobota ima tudi predpustno soboto in predpustna tržnica v Litiji bo že nudila domače pustne dobrote: krofe, flancate, miške,…

16. februar

DEBELI ČETRTEK - Natečaj za najboljši pustni krof 2023

Vse občanke in občane vabimo, da sodelujete v tradicionalnem tekmovanju za najboljši pustni krof.  Preberite razpis za tekmovanje in prinesite svoje najboljše krofe v četrtek do 10.00 na TIC  v Litiji.

18. FEBRUAR

PUSTNA TRŽNICA –Od 8.00 dalje se bo Pustna tržnica na Valvazorjevem trgu šibila od pustnih dobrot vseh vrst: krofov, flancatov, mišk in ocvirkovih potic. Ob 11.00 bo potekala razglasitev za Najboljši krof 2023, zagotovo pa bo na kakšen krof prišel tudi Litko!

TRADICIONALNI OTROŠKI ŽIV ŽAV – Dopoldansko rajanje za otroke se bo pričelo ob 10.00 v Športni dvorani Litija. Najprej nas bodo obiskali Orači in pokači iz Zg. Leskovca. Poleg glasbe nas bo s predstavo PUJSA PEPA zabavala Alenka Kolman, zaigrala pa bo domača glasbena skupina F.R E.Š..   Seveda se bo  zabavi pridružil tudi Litko!

KARNEVALSKA POVORKA V LITIJI – osrednji dogodek karnevalskega dogajanja! – Po enaki trasi kot leta 2020 – od lekarne, preko Valvazorjevega trga, po Cesti komandanta Staneta, po Brodarski cesti  nazaj po CKS v Športno dvorano Litija. Prijave karnevalskih skupin sprejemamo do 9. 2. 2023. Nagradni fond je največji doslej! V Športni dvorani bo ob cca 16.30 potekala RAZGLASITEV NAJBOLJŠIH SKUPIN z Ansamblom ZAVRISKEJ ter MAMO MANKO! Poleg treh najboljših skupin po izboru pustne komisije  bo razglašena tudi najboljša skupina po izboru občinstva! Zanjo boste glasovali z lističi, ki jih boste dobili pri hostesah v povorki. Tudi sodelujoče v glasovanju čakajo zanimive nagrade.

Tudi letos bomo na otroškem živ žav-u in na povorki s srečelovom zbirali denar za še več uspehov Ženskega rokometnega društva Litija.

Za zaključek pa ste vabljeni na KARNEVALSKI PLES z VILIJEM RESNIKOM IN ANSAMBLOM VZROCK!, ki se prične ob 20. uri v Športni dvorani Litija Najlepše maske bodo nagrajene, zabava je zagotovljena!

Organizatorji: Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija, Razvojni center Srca Slovenije


Več informacij o vseh programih Litijskega karnevala 2023 in karnevalskih presenečenjih na: litijskikarneval.si, litija.si, kclitija.si, www.facebook.com/litijski.karneval

 

POZIV SKUPINAM ZA SODELOVANJE NA KARNEVALU

Občane, društva, kolektive, šole, karnevalske skupine preteklih let in ostale vabimo, da oblikujete karnevalske skupine in se nam pridružite v karnevalski povorki. Tema letošnjega karnevala KONEC ENERGETSKE KRIZE - SAMO MEGLA JE MEJA  ponuja številne iztočnice za pripravo zabavnih interpretacij. Hvaležna publika v soboto, 18.2. na ulicah Litije ob 15.00 vas nestrpno pričakuje. Razmislite o temi, pripravite predstavitev in se čimprej prijavite.

Seveda ste dobrodošle tudi vse pustne skupine, ki boste predstavljale druge teme.

NAJVIŠJE NAGRADE skupinam doslej!

Nagrada vsaki skupini za sodelovanje na karnevalu znaša 200 EUR. Najboljše 3 skupine prejmejo nagrade v višini 1.000, 500 in 300 EUR. Skupina mora imeti najmanj 6 članov.

Način prijave:

Prijave sprejemamo do četrtka, 9.2.2023 na  naslov turisticnod.litija@gmail.com. Za dodatne informacije lahko pokličete gospo Matejo Šteferl na 040 847 213.

Prijava karnevalske skupine mora vsebovati:

- opis teme predstavitve skupine,

- ime skupine,

- podatke o kontaktni osebi skupine (ime, priimek in telefonska številka),
- podatek ali se bo skupina predstavila na prevoznem sredstvu ali ne,
- ime in priimek vodje skupine, točen naslov,
- davčno številko ter tekoči račun vodje skupine,

- število sodelujočih v skupini.

Kriteriji za ocenjevanje skupin so številčnost skupine, izgled skupine, količina vloženega dela, aktualnost izbrane tematike in angažiranost skupine v povorki.

Zelo bomo veseli vašega sodelovanja!


NATEČAJ ZA NAJBOLJŠI PUSTNI KROF 2023

Organizatorji pustnih dogodkov v Litiji smo v polnem zagonu in pripravah Litijskega Karnevala 2023. Vabimo vas, da se vključite v delček teh etnološko obarvanih dogodkov.

Na debeli četrtek, 16. februarja, bomo v prostorih Turistično informacijskega centra Litija (TIC Litija) na Valvazorjevem trgu 10 izvedli ocenjevanje krofov v okviru tekmovanja za »Naj pustni krof 2023«. Vse gospodinje, gostince, članice in člane raznih društev vabimo, da nam na »debeli četrtek« v TIC Litija do 10. ure prinesete 4 krofe. Med 11. in 14. uro bo strokovna komisija krofe ocenila in izbrala zmagovalca. Razglasitev rezultatov ocenjevanja, razdelitev potrdil  o sodelovanju in nagrad bo potekala na pustni tržnici »Na plac«, ki bo 18. februarja ob 11. uri. Razglašen pa bo tudi »Naj pustni krof 2023«. 

Več informacij in prijave: info@visitlitija.si, 051 312 739 (v času obratovalnih ur TIC Litija)

Veselimo se vašega sodelovanja.

 

Odbor za pripravo Litijskega karnevala 2023


Oglejte si tudi