Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

LILA tudi PIŠE

Društvo LILA Litijski likovni atelje, ki bo kmalu zaokrožilo drugo desetletje delovanja, je sprva delovalo le na likovnem področju, z leti pa je razširilo svojo ustvarjalnost še na druga področja, kot sta fotografija in literarno ustvarjanje. Društvo združuje različne sekcije, med mlajšimi je literarna sekcija LILA PIŠE, ki deluje od leta 2015 in ima 15 članov.

Večina članov literarne sekcije se od konca lanskega leta udeležuje tečaja kreativnega pisanja. Mentorica je pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj. Namen tečaja je ustvarjanje novih tekstov, poznavanje leposlovnih principov, razvijanje literarnih spretnosti, ostrenje avtorskega sloga.

 

Lila piše ima obsežen letni program dela, saj z lastno, avtorsko poezijo in prozo sodeluje na prireditvah za kulturni praznik, dan žena, svetovni dan poezije in na drugih društvenih  prireditvah. Ob letošnjem kulturnem prazniku so njeni člani z recitali poezije sodelovali na prireditvi v Mestnem muzeju Litija in ga zaključili s prešernimi verzi o pomenu slovenskih muzejev v svetu. V letu 2019 je društvo LILA velik del ustvarjalnosti na likovnem, foto in literarnem področju posvetilo reki Savi, mostovom in brodniku. V društvenem katalogu Mostovi čez Savo v občini Litija so ob likovnih delih in fotografijah objavili pesmi: Dunja Polonca Guček, Milojka Miletić, Magda Groznik, Joža Ocepek, Jelka Jantol, Gabrijela Hauptman, Marija Smolej in Andrej Hostnik, v Regratu litijske knjižnice pa je poleg naštetih sodelovala še Nevenka JERAS. 

 

Lokalno raven literarna sekcija presega s sodelovanjem na razpisih JSKD. V lanskem letu je skupina uspešno sodelovala na državnih razpisih  V zavetju besede in Jesenske misli, na državno srečanje JSKD se je uvrstila Dunja Polonca Guček in prejela srebrno priznanje. V letošnjem letu načrtujejo sodelovanje na razpisih pesniški turnir za naziv vitez/vitezinja, kratka zgodba 2020, slovenski esej, V zavetju besede, Jesenske misli.

 

Društvo LILA pa vabi vse, ki želijo ustvarjati, da se pridružijo. Informacije: Joža Ocepek 041 443 555.

Oglejte si tudi