Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

3. december – Mednarodni dan invalidov

Leta 1992 so Združeni narodi z resolucijo razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v družbi spodbudili razumevanje invalidnosti, zavzemanje za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov ter zavedanje o koristih vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Mednarodni  dan invalidov vsako leto obeležimo z drugo temo.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva invalidov je bilo »Gradimo skupaj Evropo brez ovir«. Vsako leto na ta dan potekajo tudi posamezne aktivnosti invalidskih društev po Sloveniji.

V ta namen smo v sodelovanju s Knjižnico Litija ter društvom Lila pripravili literarno likovni večer, ki je potekal v znamenju praznovanja obletnice rojstva našega največjega pesnika, Franceta Prešerna ter mednarodnega dneva invalidov.

Predstavila se nam je pesnica in pisateljica Nuša Ilovar iz Žalca, ki je že od otroštva zaradi cerebralne paralize prikovana na invalidski voziček. Kljub svoji invalidnosti ima za sabo bogato ustvarjalnost na književnem področju. Je namreč avtorica večih pesniških zbirk in romana Strah pred samoto. Izdala je tudi tri zgoščenke z interpretirano poezijo. Za svoje delo je prejela že vrsto nagrad in priznanj.

Spoznali smo njeno osebno zgodbo in slišali nekaj pesmi iz posameznih zbirk, katere sta brali Anica Ilovar in Simona Kropec, ki je zapela tudi nekaj Nušinih uglasbenih pesmi.

Oglejte si tudi