Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
1°C
-3°C
JUTRI
2°C
-2°C
951

Mirko Plaznik: Moj svet športa

31. maja 2016 je zagledala luč sveta nova knjiga Mirka Plaznika z naslovom “Moj svet športa”. Prav na njegov rojstni dan. Doslej je pripravil knjige za mnoge športnike, med prestižnejšimi pa je vsekakor knjiga 25 let futsala v Sloveniji, ki je izšla leta 2008. Tokratna knjiga je nekaj posebnega. Gre za avtobiografijo Mirka Plaznika, za prikaz njegovega 55-letnega dela v športu.

Pri izdaji knjige sem sodeloval tudi sam. Ko sem dobil prva gradiva za knjigo, nisem vedel kako se lotiti urejanja tastovega življenjskega mozaika, predvsem na področju njegovega športnega udejstvovanja. Najprej sem vse prebral in tedaj ob neki priložnosti zapisal, da je legenda. Ker je toliko ur in let svojega življenja posvetil športu in rekreaciji! Le kje je našel toliko časa in energije? Ali je imel sploh kaj časa za svoje otroke, sina in hčerki dvojčici?

Ko sem pregledal gradivo, in gradiva je bilo vedno več in več, sem ugotovil, da so bili v to delo vpeti tudi vsi njegovi otroci, pa tudi brez žene Martine in njene podpore bi mu to težje uspevalo. S športom je »zastrupil« tudi svoje otroke in nič bolje ni z njegovimi vnuki. Predvsem so bili aktivni nogometaši, so pa tako ali drugače tudi povezani s športom in rekreacijo.

Knjiga predstavlja le delček tastovega 55-letnega dela v športu. Samo del! Knjiga bi lahko bila še bolj obsežna, pa naj verjetno kaj ostane tudi za naslednjo izdajo. Ko boste brali to knjigo, ne bo moč spregledati njegove pozornosti mladim športnikom. Vedno, ko je šlo za mlade, jih je bilo vse polno okrog njega, ki so ga cukali za rokav. Znal se jim je prilagoditi.

Spomnim se tudi njegovega sodelovanja pri Enajsti šoli v Litiji, ki smo jo organizirali v okviru ljubljanskega Dnevnika. Pa sodelovanja na pohodih po Levstikovi poti. Ali pa pri organizaciji smučarskih sejmov… Ko danes povprašam njegove prijatelje ali sodelavce v športu, vedno vsi v en glas zatrjujejo, da je Človek Legenda. Da nikoli ni odklonil, če ga je kdo prosil za pomoč in sodelovanje. Da je svoje delo opravljal odgovorno in zavzeto. Nič mu ni bilo težko, vedno je našel optimalno rešitev.

Pripeljati toliko znanih osebnosti v Litijo ni mačji kašelj! Njemu je to uspevalo. Večkrat! V knjigi je vse to zabeleženo. Da so v Litijo prišli Ivo Daneu, Miro Cerar, Vili Ameršek, Ludvik Zajc, Nataša Urbančič, Vinko Jelovac, Željko Franulović, Jože Šlibar, Draga Stamejčič, Tone Vogrinec, Primož Ulaga, Boris Strel, Bogdan Norčič, Filip Gartner, Tomaž Cerkovnik, Jože Kuralt, Bojan Križaj, Grega Benedik, Andreja Leskovšek, Anja Zavadlav, Mate Parlov… Vsa tovrstna športna srečanja so popestrili tudi legendarni Tomaž Terček, Franci Pavšer, Franek Trefalt, Oto Pestner, Tone Fornezzi Tof, Marjana Deržaj, Nela Eržišnik, Beti Jurković…

Sodelovati pri vzgoji mladih športnikov v več športih ni enostavno. Njemu je to uspevalo v košarki, nogometu, dvoranskem nogometu, rokometu…

Vsi, ki boste imeli možnost prebrati to knjigo, boste prebrali življenjsko športno zgodbo Mirka Plaznika. Vse svetle strani njegovega dela v športu. Boste pa lahko med vrsticami opazili, da vedno ni bilo lahko in da kdaj pa kdaj njegovega dela tudi niso znali ceniti v tolikšni meri kot bi ga morali. Da je Mirko Plaznik res vrhunski in neponovljiv, kažejo tudi fotografije mnogih priznanj in zahval v knjigi. V naslednji izdaji bomo lahko dodali še kakšno, v to glede na njegovo zagnanost ne dvomim.

Knjiga je izšla v majhni nakladi, zato bo vsak izvod še toliko bolj dragocen. Vsi, ki boste imeli priložnost prebrati to knjigo, vam bo popolnoma razumljivo, zakaj ga vnukinji in vnuki kličejo »ata Mirko«!

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!