Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Centralna čistilna naprava Litija-Šmartno poskusno obratuje

Občina Litija in Občina Šmartno pri Litiji zaključujeta skupen projekt gradnje CČN Litija Šmartno.
Čistilna naprava leži na sotočju reke Reke in reke Save. Objekt je namenjen čiščenju odpadne vode iz Litije in Šmarno pri Litiji ter čiščenju blata iz greznic in MKČN iz območja obeh občin.

 

Kota platoja čistilne naprave je na nadmorski višini 235,58 m. Dimenzija platoja je 34 x 90 metrov.  Iztok vode iz čistilne naprave je izveden v vodotok Sava.

Objekt je v tem trenutku v poskusnem obratovanju. Nanj priteka odpadna voda iz območja desnega brega mesta Litija.

 

V tem času z objektom upravlja izvajalec gradbenih del, to je podjetje Riko d.o.. Na objektu so ves čas prisotni predstavniki JP KSP Litija, ki bodo po preteku poskusnega obratovanja z objektom upravljali.

Poskusno obratovanje je namenjeno temu, da izvajalec del se izvede meritve, ki bodo izkazovale da objekt služi svojemu namenu, torej da je iztok vode v Savo ustrezen vsem okoljevarstvenim predpisom. Bodočiupravljavec se spoznava z tehnologijo objekta, odpravijo se morebitne pomanjkljivosti.

 

Odpadne vode se bodo na objekt čistilne naprave dovajale ločeno iz smeri Šmartno pri Litiji in iz Litije. Odpadna voda  gre najprej na lovilec kamenja, na vhodno črpališče in mehansko predčiščenje.  Od tu odpadna voda gravitacijsko izmenično odteka v dva bazena, kjer poteka biološko čiščenje. Blato iz bazenov se odvaja na napravo za strojno zgoščevanje blata, od koder se bo presežno blato predalo pooblaščenemu odjemalcu tega odpadka.

Gošče iz MČN in gošče iz greznic se bodo dovažale v  zbirni bazen za gošče od koder se bodo v nočnem času  črpale v vhodno črpališče.

 

Celoten kompleks zajema še merilnike pretoka, kontrolne jaške, prostor za obarjanje fosforja, kompresorsko postajo in elektroagregat, manjši laboratorij, upravni prostor.

 

Celoti sistem je reguliran z opremo za vizualizacijo in vodenje procesa . Na njem je možno trenutno odčitavanje podatkov na elektromotornih pogonih in rezultati merilnih enot.

Po končanem poskusnem obratovanju bomo pridobili uporabno dovoljenje.

 

Več na http://www.cista-sava.si/

Oglejte si tudi