Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
ČET.
21°C
12°C
Oceni objavo

Ukrajinska delegacija na obisku v Lenartu

12. septembra so v Občino Lenart v sklopu študijskega obiska Slovenije prispeli predstavniki ukrajinske občine Bibrka. Župana Romana Hrynusa, podžupanjo Oksano Dovhal in Stanislava Tarana iz Sveta evropskih občin in regij je danes zjutraj na Občini sprejel domači župan skupaj s podžupanoma in občinsko upravo. Ob 9. uri so se pod okriljem ukrepa Promocija zdravja na delovnem mestu z električnimi kolesi odpravili na obisk dveh sosednjih občin – najprej na Sveto Ano in nato še v Jurovski Dol. Jutri jih čaka še srečanje s predstavnico Zavoda za Kulturno dediščino Suzano Vešligaj in obisk turistične destinacije Zavrh.

Občina Bibrka leži v zahodni Ukrajini, približno 29 km jugovzhodno od mesta Lvov. V njej lahko obiskovalci odkrijejo kar nekaj zgodovinskih zakladov – srednjeveški obrambni grad v Svirzhu, obrambni stolp iz 12-14. stoletja v Pyatnychanyju, starodavne kapele, lesene cerkve, vile in posestva izvirne arhitekture ter mnoge obcestne figure in križe. Samo mestno središče Bibrke je z manj kot 5000 prebivalci eno najmanjših in najstarejših (datiramo ga v leto 1211) mest v Ukrajini.

Župan Roman Hrynus je v okviru študijskega obiska, ki sta ga organizirala nemško združenje za mednarodno sodelovanje GIZ in slovenski Center za evropsko prihodnost CEP, Občino Lenart s svojo delegacijo obiskal že leta 2019, ko sta z lenarškim županom podpisala tudi namero sodelovanja med obema občinama, predvsem na področju spodbujanja lokalnega razvoja in širitve dobrih praks.

Tokrat bodo predstavniki ukrajinskih občin v okviru projekta Bridges of Trust, ki ga izvaja Svet evropskih občin in regij (CEMR) skupaj z Združenjem ukrajinskih mest (AUC) in podporo programa U-LEAD with Europe, obiskali partnerske občine v desetih državah Evropske unije. Študijsko potovanje po slovenskih občinah bo potekalo med 11. in 15. septembrom in se bo osredotočilo na izmenjavo izkušenj med ukrajinskimi in slovenskimi občinami o temah, kot so komunalne storitve, ravnanje z odpadki, projekti obnove, kultura in drugo. Konkretno bo v Občini Lenart govora predvsem o ravnanju z vodo in odpadki, komunalni tehnični opremi ter energetski učinkovitosti.

Oglejte si tudi