Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Svetniki v prvem branju sprejeli proračun, težak več kot 17 milijonov

V četrtek, 9. februarja, so se lenarški svetniki in svetnice sestali na 2. redni seji. Po pregledu zapisnika in sprejemu dnevnega reda je župan mag. Janez Kramberger podal poročilo o delu.

Povedal je, da je gradnja centralne čistilne naprave v Lenartu zaključena in je na njo priklopljenih 4.200 ljudi in industrijska cona. Čistilna naprava je v poskusnem izobraževanju do 1. decembra letos. Na Zavrhu je bila obnovljena cimprača v katero bodo nazaj namestili pohištvo, kar bi naj zaključili do 1. maja letos. V občini nadaljujejo tudi z izgradnjo kolesarskih povezav. Trenutno se kolesarske povezave gradijo proti Jurovskem Dolu, proti Voličini in Benediktu. Gradnja se bo začela tudi proti Sveti Ani. Za traso proti Sveti Trojici so izvedli ponovni razpis, prispele so nekolika višje ponudbe, pred izborom bodo opravili pogajanja. Podpisana je pogodba za nadgradnjo stavbe Zdravstvenega doma Lenart, katere investicija znaša nekaj več kot 1,9 milijona evra. Z deli bodo pričeli 13. marca s katerimi bi naj zaključili do konca septembra letos. Pri gradnji mostu na Velki, katere investicija znaša 1,4 milijona, je prišlo do manjših zapletov. Po besedah župana odgovorni na Direkciji za infrastrukturo zagotavljajo, da bodo dela zaključene do 7. junija letos.

Župan je še svetnike in svetnice seznanil s potekom sprejemanja Občinskega prostorskega načrta (OPN) za katerega imajo dopolnjen osnutek in okoljsko poročilo. Pri sprejemanju potekajo še usklajevanja glede gnezdišča redke črne štorklje in obvoznica se tudi zelo približa habitatu z žabami. Župan meni, da bo v roku meseca dni možna javna razgrnitev in da bo omenjeni akt v poletju v obravnavi na občinskem svetu. Župan je svetnikom tudi zagotovil, da bodo predlog dobili pred javno obravnavo. Ob koncu je svetnike povabil še na proslavo ob kulturnem prazniku.

Pri pobudah in vprašanjih je svetnik Maksimiljan Šuman župana pozval, da se čim prej pošlje svetnikom predlog OPN-a, saj ga morajo pred sprejetjem proučiti.

V nadaljevanju seje so se svetniki v prvem branju lotili sprejemanja letošnjega proračuna, ki znaša nekaj več kot 17 milijonov evrov, kar pomeni, da so uspešni pri črpanju evropskih in državnih sredstev. Zaradi zamika sofinanciranj s strani države je v letošnjem proračunu občine predvideno zadolževanje v višini tri milijone evrov.

Občina Lenart v preteklosti ni imele urejenega odvajanja in čiščenja odpadnih voda, zato te storitve tudi ni zaračunavala občanom. Sedaj je odvajanje in čiščenje odpadnih voda urejeno z novo čistilno napravo v Lenartu in s čistilno napravo v Voličini ter Močni. Za ostalo območje občine pa bodo redno čistili greznice in male čistilne naprave ter redno odvažali (vsake tri leta) greznične gošče in blato iz malih čistilnih naprav. Za občane bo to pomenilo povišanje položnice, saj so svetniki sprejeli naslednje cene, in sicer:

  • odvajanje komunalne in padavinske odpadne vode v višini 0,311 €/m3,
  • čiščenje komunalne odpadne vode v višini 0,756 €/m3,
  • omrežnina odvajanja komunalne odpadne vode za DN ≤ 20 faktor 1 znaša 2,67 €/mes,
  • omrežnina čiščenje komunalne odpadne vode za DN ≤ 20 faktor 1 znaša 6,85 €/mes,
  • odvoz grezničnih gošč in odvoz mulja iz MKČN znaša 0,236 €/m3 porabljene vode.


Navedene cene so brez predpisanega davka na dodano vrednost.

Svetniki so s sklepom določili nove cene vzgojno varstvenega programa v javnih vrtcih v Občini Lenart. Ceno celodnevnega programa za prvo starostno obdobje so iz 420,39 evra povišali za 25 odstotkov na 525,49 evrov. Ceno celodnevnega programa za drugo starostno obdobje se je povišala tudi za 25 odstotkov iz 321,15 evra na 401,43 evra. Nove cene veljajo od 1. marca letos.

Svetniki so potrdili predinvesticijske zasnove in investicijskega programa za projekt: »Dozidava osnovne šole Lenart. Občina Lenart se je že marca 2021 prijavila na javni razpis Ministrstva za izobraževanje znanost in šport za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v republiki Sloveniji v proračunskem obdobju 2021-2024. S pozitivno rešitvijo vloge je uspela pridobiti sofinanciranje v višini 1.829.473,11 evra. Zaradi pomembno spremenjenih okoliščin v zadnjih dveh letih in zaradi inflacije, se je višina lastnih sredstev, ki jih bo v investicijo še morala dodati Občina Lenart, dvignila na slaba dva milijona. Natančneje bo občinskih sredstev v 3.784.686,41 evra težki investiciji točno 1.955.213,30 evra. Delno so bili investicijski stroški v preteklih letih že realizirani. Cilj investicije je izvedba dozidave matičnega objekta OŠ Lenart, v skupni površini 2.091 m2. Vzpostavljenih bo 9 učilnic I. triade, 4 specializirane učilnice, prostor za druženje, jedilnica, knjižnica s čitalnico, garderobe, prostori za učitelje in ostali servisni prostori ter komunikacije. Prihodnji stroški so načrtovani v letošnjem in prihodnjem letu, investicija pa bo po terminskem načrtu zaključena konec avgusta 2024.

Ob koncu seje so svetniki sprejeli tudi Odlok o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Občine Lenart s katerim so ločili podaljšane obratovalne čase za gostinske lokale na stanovanjskem območju in lokale, ki obratujejo izven stanovanjskega območja.

Oglejte si tudi