Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

PUTIKA ali PROTIN presnovna bolezen, nastane pri presnovi beljakovin

Putika ali protin

 

Putika je presnovna bolezen; nastane pri presnovi beljakovin, če v krvi ostaja preveč odpadne sečne kisline.

V normalnih okoliščinah telo to kislino izloča z urinom. Če je nastaja preveč, je telo ne more izločiti vse; presežek kristalizira, ostri kristalčki se nabirajo v sklepih in povzročajo hude bolečine in vnetja.

Vzroki za nastanek putike so različni. Četrtina ljudi ima bolezen dedno pogojeno, med drugimi vzroki so: visoka raven trigliceridov, debelost, visok krvni tlak, bolezni ledvic, pretirano sončenje, hitre shujševalne diete in nekatera zdravila s svojimi stranskimi učinki (antibiotiki, diuretiki in zdravila zoper raka). Putiko povzročajo tudi živila s purini: rdeče meso, divjačina, drobovina, ribe, školjke, vsa ocvrta hrana, polnozrnata moka, beluši, cvetača, gobe, špinača, fižol in vse stročnice ter alkohol, zlasti pivo, ker vsebuje kvas. Putiko

sprožajo tudi prevelike količine sadja, saj fruktoza povečuje nastanek uratov. Negativen vpliv imajo kvašene jedi, nasičene maščobe in prečiščeni ogljikovi hidrati.

Pri vnetju nastaja veliko prostih radikalov, ki se jim najbolje «postavijo po robu« karotenoidne snovi, folna kislina (B9) in drugi vitamini B kompleksa, zlasti B6. Dober vir vitamina B6 so krompir, zelje, banana in avokado. Priročna pot je tudi uživanje hladno stisnjenega olja grozdnih pečk, ker vsebuje flavonoide ter vitamina C in E. Pri akutnem vnetju hitro in močno pomagajo nenasičene omega 3 maščobne kisline iz ribjega in lanenega olja; najboljše je kombinirati oba vira.

Pomaga tudi ananas zaradi encima bromelain; ta spodbuja razgradnjo beljakovin in deluje protivnetno, podobno kot omega 3. Vsakršno vnetje povečuje raven sladkorja v krvi, zato se je dobro izogibati jedem z visokim glikemijskim indeksom; odpovedati se je treba vsem rafiniranim ogljikovim hidratom, sladkorju in sladkim sokovom.

 

Oglejte si tudi