Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Prvomajski pohod v Zavrh presegel pričakovanja

Na tradicionalni prvomajski pohod v Zavrh se je odpravilo veliko pohodnikov. Več stoglava množica se je ob 9. uri zjutraj zbrala na Trgu osvoboditve, kjer so se skupaj odpravili proti Zavrhu. Kar nekaj manjših skupin pohodnikov, kot tudi kolesarjev, motorjev in tudi avtomobilov, so je odpravilo na najbolj obiskano točko Slovenskih goric – Zavrh. Vreme je bilo fantastično, prijetno druženje ob dobri domači hrani in pijači pa je naredilo dan popoln. Ob otvoritvi obnovljene stare cimprane hiše so dogodek popestril še člani Ansambla Zadetek.

Nepopisna množica, ki se je vila pod mogočnim Maistrovim stolpom je napolnila center Zavrha, kjer so se ljudje zabavali, družili, privoščili poslikavo obraza ali pa se sprehodili s simpatičnimi poniji. Ob 12. uri so pripravili manjšo otvoritev obnovljene, tipične slovenskogoriške, izvirno ohranjene hiše iz 19. stoletja. Leta 2017 jo je Janko Kramberger podaril Občini Lenart, saj gre za kulturno-zgodovinski objekt lokalnega pomena.

Občina Lenart ga je obnovila z evropski sredstvi, okvirna vrednost investicije pa je bila 80 tisoč evrov. Na otvoritvi so zapele ljudske pevke Kulturno turističnega društva Selce. Odpele so dve pesmi, eno je leta 1963 napisala slovenjegoričanka našemu kraju v ponos, pevke ljudski pesmi pa so jo na prvi maj obudile. V hiši je razstavljenih kar nekaj eksponatov, ki so zavidljive vrednosti – kot je na primer prt na steni z napisom Hvaljen bodi Jezus Kristus, ki ga je poklonila 94-letna gospa Rebernik; gospa ga je v svoji mladosti sama ustvarila, tako da gre za neprecenljivo ročno delo. Dogodka se je udeležil tudi župan mag. Janez Kramberger, ki je po novih kolesarskih poteh prišel v Zavrh s kolesom.

»Neverjetno, koliko ljudi se je danes zbralo v Zavrhu! Veseli me, da se je ta živahen utrip vrnil v naše kraje, da so ljudje prepoznali pristne, domače prireditve, kjer se srečujemo, pogovarjamo in družimo. Najbolj pa me je vselil pogled na kolone ljudi, ki so se z zanimanjem vile okoli obnovljene cimprane hiše, kar dokazuje, da je naš namen dosežen: tako pokažemo kako je nekoč potekalo življenje in delo v naših krajih, saj se tega s ponosom spominjamo,« je povedal župan mag. Janez Kramberger.

Več utrinkov si lahko ogledate na povezavi.

Oglejte si tudi