Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

PROSLAVA OB PRAZNIKU KS VOLIČINA

Proslava ob prazniku KS Voličina, ki je bila v petek, 20.9.2019, v kulturnem domu Voličina, je bila preplet domače kulturne ustvarjalnost. Pester in razgiban kulturni program, pesmi »z vseh vetrov«, zanimivi glasbeni nastopi, ples, so odsev živahnega utripa kraja, predvsem pa ustvarjanje mladih, osnovne šole, vrtca, dijakov, študentov ter društev.
V kulturnem programu so nastopili:
Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart., Mladinska dramska skupina KTD Selce, Eva Kurnik in Matic Lorbek, Špela Brumen, vokal &Aleksander Živko, klavir, Vokalna skupina Amista, otroci iz skupine Mavrice iz vrtca v Selcah in Sončki iz vrtca v Voličini, učenci 5. razreda OŠ Voličina, Neža Kuhar in Lan Grahornik (plesna skupina Samba), duo harmonik Miha Fras in Kristijan Brus iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična šola Lenart in Aleksandra Papež.
Govornika na prireditvi so bila predsednik Sveta KS Voličina Peter Golob, ravnatelj OŠ Voličina mag. Anton Goznik in župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger. Proslava je bila posvečena tudi 50. obletnici vrtca v Selcah.

 

PRIZNANJA KS VOLIČINA SO PREJELI:

ŽENSKA ČLANSKA EKIPA KLUBA MALEGA NOGOMETA SLOVENSKE GORICE
Ženska članska ekipa Kluba malega nogometa Slovenske gorice je dosegla odlične rezultate. Prelomno leto za ženski futsal v Voličini je bila sezona 2013/14, ko je ekipa osvojila 3. mesto na državnem prvenstvu v futsalu za ženske. V sezoni 2014/15 so bile 2. na državnem prvenstvu in 3. na turnirju v Avstriji. V zadnjih treh letih so nepremagljive, saj so leta 2017, lani in letos osvojile naslov državnih prvakinj ženske futsal lige. Na letošnjem državnem prvenstvu je bila Tanja Vrabel proglašena za NAJ igralko futsala v Sloveniji. Dosegle so tudi uspehe na mednarodnih turnirjih, poudarjamo zlasti uspeh na Zimskem turnirJu v Zagrebu, kjer so osvojile 4. mesto. K uspehom so pripomogli tudi trener Dejan Kramberger in njegov pomočnik Andrej Fekonja. Kapetanka Rebeka Šnofl, vratarka Valentina Tuš, Vivien Meško, Vanja Tanšek, Tanja Vrabel, Laris Fras, Jerneja Senekovič, Doroteja Mušič in Viktoria Hornakova iskrene čestitke in še veliko uspehov vam želimo!

CVETKA BEZJAK
Cvetka Bezjak. Že kot mladinka se je včlanila v DTV Partizan Voličina, aktivno je igrala košarko in nogomet, sodelovala je na raznih športnih prireditvah. V društvu je opravljala funkcijo tajnice. Od leta 2003 je predsednica društva, organizira veliko športnih prireditev in tekmovanj. Skrbi za obnovo in vzdrževanje Športnega parka v Voličini. Redno se udeležuje rekreacije v telovadnici in vodi žensko skupino in žensko balinarsko ekipo. Delu v društvu nameni veliko ur prostovoljnega dela.
Veliko se ukvarja z mladimi, jih spodbuja in jim pomaga. Najodmevnejša aktivnost Športnega društva Voličina »Športni dan v Voličini«, ki potega že 20 let in se ga udeležijo številne ekipe iz širšega območja Slovenije. Veliko zaslug za organizacijo, izvedbo tega dogodka ima gospa Cvetka. Za dolgoletno, uspešno, prostovoljno delo v Športnem društvu Voličina prejme priznanje.

VOKALNA SKUPINA AMISTA
Glasba daje dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji, in šarm ter veselje do življenja." , je zapisal Platon. Vokalna skupna Amista nastopa na številnih prireditvah v občini Lenart, popestrijo dogodke v šir prostoru Slovenskih goric. Gostovale so tudi na prireditvah v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem. Prepevajo slovenske ljudske pesmi za dušo, zimzelen popevke, dalmatinske pesmi za srce, včasih pa nas s svojimi glasovi popeljejo po zakladnici domače in tuje umetne glasbe. Poleg veselja in ljubezni do petja, jih povezuje prijateljstvo.

Vesele so, če lahko s petjem pomagajo ljudem stiski. V zadnjih letih prirejajo koncert za dober namen, k sodelovanju povabijo pevce in glasbenike, prostovoljno zbrane prispevke namenijo pomoči potrebnim, otrokom in ostarelim. Tudi letos bodo organizirale koncert 22. novembra.
Kaj bi brez glasbe? Svet bi bil nem, tih, gluh, človek brezdušen, življenju bi manjkala zvočnost in barvitost, ki jo ustvari glasba. Tudi vaše petje s prijetnimi glasovi obarva marsikatero prireditev. Drage pevke, želimo vam ustvarjalne energije. Za ustvarjalen prispevek k ljubiteljski kulturi v občini Lenart prejmete priznanje.

ŽUPNIJSKA KARITAS SV. RUPERT VOLIČINA
Župnijska Karitas Sv. Rupert že vrsto let pomaga ljudem v stiski. Pomoči potrebnim priskrbijo oblačila, pohištvo, zbirajo denarne prispevke, ki jih namenijo za plačevanje položnic, tistim, ki živijo v pomanjkanju. Sodelujejo z Osnovno šolo Voličina in pomagajo pri plačilu šole v naravi, otrokom, katerih starši teh stroškov ne zmorejo. Dobro sodelujejo S Krajevno organizacijo Rdečega križa in društvo upokojencev pri organizaciji srečanja bolnih in ostarelih ter obdaritve starejših od 90 let. Vsako leto za dobrodelne namene izdelujejo adventne venčke in voščilnice. Župnijska Karitas Voličina vsako leto ob žegnanju organizira dobrodelni srečelov. Izkupiček od srečelova koristno porabijo za pomoč tistim, ki jim življenje ni naklonjeno. Za uspešno humanitarno delo in pomoč ljudem prejmejo priznanje.

MARIJA KURNIK
Marija Kurnik je soustanoviteljica Kulturno turističnega društva Selce, sekcije pevcev ljudskega petja in dramske sekcije. Gospa Marija, Micika, kot jo kličemo domačini, ima številne talente, veselje do ljubiteljske ustvarjalnosti, ki obogati delo društva.
Zbira ljudske pesmi, ohranja našo kulturno dediščino in ljudsko izročilo. S smislom za humor se vživi v številne vloge, ki jih pripravi dramska sekcija. Smeh, dobro voljo in pozitivno energijo širi med člani društva in njih povezuje. Gospa Marija veliko prostega časa nameni ljubiteljski kulturi in prostovoljnemu delu za dobre namen. Več kot 40 let prepeva v cerkvenem pevskem zboru.
Je odgovorna in vestna članica društva, s pozitivnimi predlogi pripeva k uspešnemu delu. Rada je z ljudmi in dela za ljudi, jim pomaga. Gospa Marija, hvala za več kot 40 let prepevanja v cerkvenem pevskem zboru, prav tako hvala za številne doživeto odigrane veseloigre in skeče, zbiranje ljudskih pesmi in ohranjanje ljudskega izročila. Želimo vam še veliko ustvarjalne energije za petje, igro in delo za dobrobit kraja.

ŽUPNIK FRANC JOŽEF MURŠEC
G. Franc Jožef Muršec je v tem letu praznoval 30 letnico mašniškega posvečenja, župnik v župniji Sv. Rupert v Slov. goricah pa je že 10 let. Z vdanostjo upravlja župnijo, skrbi za opravljanje vseh cerkvenih opravil, tako posvetnih, kot tudi gospodarskih. Z njegovim vodenjem in sodelovanjem s cerkvenim pastoralnim svetom pri župniji se nadaljuje in dolgoletna obnova naše farne cerkve, katero so začeli že njegovi predhodniki. Zadnja leta je bilo z njegovim vodenjem in upravljanjem obnovljeno ostrešje cerkve, v notranjosti pa znameniti in dragoceni Holcingerjevi oltarji, zadnji Notburgin se obnavlja prav sedaj. Gospod Jože Muršec je aktivno sodeloval pri izvedbi občinskega projekta, sofinanciranega iz evropskih skladov Učni vrtovi pri Sv. Rupertu, kjer je pokazal veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti Dobro sodeluje s skupino ruperških zeliščark, ki skrbijo za nenehno urejenost želiščnih vrtov, okolice cerkve in župnišča, z društvom za ohranjanje starih običajev Presmec iz Dolgih njiv, aktivno pa pomaga in sodeluje z dobrodelno župnijsko Karitas. V letih službovanja v Voličini se je naučil prilagajanja in sodelovanja z osnovno šolo, krajevno skupnostjo, občino, s šolsko in krščansko mladino, njihovimi starši in krajani. Skupaj z nadobudno skupino mladih animatorjev vsako leto uspešno organizira dobro obiskan počitniški oratorij za otroke.
Za desetletno upravljanje župnije in za prispevek k urejenosti kraja prejme g. župnik Franc Jožef Muršec priznanje KS Voličina.

TEREZIJA NOVAK
Gospa Terezija Novak je bila družbena aktivna že od mladih let. Opozarjala je na težave, prizadevala si je za razvoj naših krajev in je dala marsikatero pobudo. Veliko ji pomeni kultura, ohranjanje starih običajev, še danes zvesto obiskuje prireditve. Ob posebnih priložnostih deklamira pesmi slovenskih pesnikov.
Gospa Terezija je kljub visoki starosti še vedno dejavna in sledi svojim ciljem. Občina Lenart je letos pozimi dala pobudo za ureditev pomnika žrtvam druge svetovne vojne, fantom in možem iz območja naše krajevne skupnosti, ki so bili mobilizirani v nemško vojsko.
Želja se ji je uresničila, Občina Lenart je poskrbela za postavitev pomnika na pokopališču v Voličini.
Za vsa prizadevanja v dobro skupnosti gospa Terezija Novak prejme priznanje. Želimo vam predvsem dobrega zdravja.

Oglejte si tudi