Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Pri vrtcu Lenart postavili klopotec

Klopotec – zaščitni znak vinogradov v sebi nosi stoletno tradicijo. Prvo omembo lesenega stražarja v vinogradu je v slovenskem jeziku leta 1797 zapisal Leopold Volkmer, ki je del svojega življenja preživel na Destrniku. Že vrsto let klopotec pri vrtcu v Lenartu postavljajo okrog goda svetega Jakoba in Ane. Vrhunec postavljanja prastarega klopotajočega izuma je na veliki šmaren, 15. avgusta. Danes, 26. julija, so tradicionalno v sodelovanju s šolo in z vrtcem Lenart, Občino Lenart in Društvom vinogradnikov Lenart opravili postavitev klopotca. Malčki so skupaj z vzgojiteljicami pripravili kratek kulturni program, nato je hišnik prinesel urejen klopotec. Po uspešnem fiksiranju vetrnic je hišnik Robert Hercog ponosno zavrtel vetrnice, ki so zapele klopotčevo pesem. Kot se za ta običaj spodobi, je postavitev spremljalo glasno spodbujanje malčkov in vseh zbranih. Ob končani postavitvi jih je najbolj navdušil zvok klopotanja njihovega klopotca.

Predsednik Društva vinogradnikov Lenart Stanko Kramberger je povedal, da se vsako leto z velikim veseljem odzovejo povabilu postavitve vrtčevskega klopotca: »Gre za kulturno dediščino, prenos znanja, učenja v naravi, ki našim otrokom pomeni največ. Na tak način jim prikažemo kmečka oz. vinogradniška opravila, vzgojiteljice pa jih že prej pripravijo na dogodek, da bolje razumejo pomen in namen klopotcev v naših krajih. Večina otrok ta običaj dobro pozna, nekateri se z njim srečajo ravno v vrtcu in ravno zato menim, da gre za lepo gesto.« K ohranjanju te tradicije strmi tudi ravnatelj OŠ Lenart Marjan Zadravec, saj s postavitvijo lesenih ropotulj ohranjajo simboliko in tradicijo naših prednikov.
Sledila je manjša pogostitev, ki so jo pripravili v osnovni šoli Lenart in fotografiranje za skupinsko fotografijo. V znamenju prihajajoče jeseni in bližnje trgatve bo leseni čuvaj skrbno čuval grozdje s svojo pesmijo in tako pomagal odganjati sladkosnedne škorce in vrabce.

Oglejte si tudi