Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Premagajmo spomladansko utrujenost

S prihodom pomladi naše telo potrebuje, ob daljših dnevih več energije in prav ta nenadna povečana potreba lahko preseže zmogljivosti našega telesa. Privajanje na spremembo letnih časov in poletnega časa imenujemo spomladanska utrujenost. Simptomi spomladanske utrujenosti so neprestana utrujenost, pomanjkanje koncentracije, pomanjkanje apetita, glavoboli, pomanjkanje motivacije, tesnoba in pomanjkanje energije. Spodaj pripravljamo nekaj nasvetov, s katerimi se boste lažje spopadli s spomladansko utrujenostjo.

Izogibajte se (pre)sladki ter pretirano začinjeni hrani, ki še dodatno povzroča občutek slabosti in pomanjkanje energije. Uživajte za tretjino več sadja in zelenjave kot po navadi.

Več fizične aktivnosti dnevno – dobro je, da v svoj življenski slog, vnesete vsaj malo fizičnih aktivnosti in se ne prepustite utrujenosti. Poleg tega bo fizična aktivnost na prostem spodbudila hitrejše polnjenje zalog vitamina D v vašem telesu.

Spijte več vode kot po navadi. Dnevni vnos vode povečajte na 2 do 3 litre na dan. Voda bo vaše telo dodatno navlažila, izboljšal se bo pretok hranilnih snovi po telesu, vaša koža bo videti bolj sijoča, hkrati pa bo voda iz vašega telesa odpravila vse strupene snovi, ki so se nabirale v telesu med zimskimi meseci.

Hladne prhe so zelo poživljajoče. Postopoma začnite opuščati navado prhanja z vročo vodo iz zimskih mesecev. Ne le, da je vroča prha koži škodljiva – mrzla prha vas bo v trenutku zbudila in odpravila zaspanost ter izboljšala delovanje vašega krvnega obtoka.

Druge dejavnosti s katerimi lahko poskušate premagati utrujenost so: savna, masaža, uporaba eteričnih olj, priprava dišeče kopeli ob koncu dneva, ipd.

Če stanje utrujenosti traja dalj časa in se ne počutite najbolje, se o svojem zdravstvenem stanju pogovorite z osebnim zdravnikom. Neprestana utrujenost in nizka raven energije je lahko tudi eden izmed simptomov bolezenskih obolenj kot so bolezni ščitnice, kronično pomanjkanje vitamina D ali slabokrvnost.

Oglejte si tudi