Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
17°C
1°C
Oceni objavo

Obnovljena Maistrova ulica bo prispevala k varnosti, zdravju in lokalni samooskrbi

V zadnjih tednih lahko prebivalci Lenarta ponovno opazujejo stroje, ki pridno brčijo po Maistrovi ulici v njihovem kraju. V delu urbanega središča, ki ga je do zdaj še zaznamovala dotrajana prometna in komunalna infrastruktura, bo občina s pomočjo državnih ter evropskih sredstev poskrbela za obnovo kanalizacije, cestišča in pločnikov. Maistrova ulica med drugim omogoča dostop do avtobusne postaje, zdravstvenega doma, vrtca in prenovljene lenarške tržnice. Prav slednja predstavlja pomemben del projekta Ureditev mestnega središča; v sklopu le-tega želi občina s številnimi t. i. mehkimi vsebinami spodbuditi lokalno samooskrbo in podjetniško iniciativo. O namenu in poteku projekta v vrednosti slabih 60 tisoč evrov smo v zaključni fazi govorili z županom, višjo svetovalko za kulturo in splošne zadeve ter enim od lokalnih kmetovalcev.

S hitrim razvojem središča Slovenskih goric so se v preteklih letih izboljšale zaposlitvene možnosti, prometne povezave in življenjsko okolje kar je povzročilo dvig priseljevanja mladih družin, s tem pa so se povečale tudi potrebe po urejeni komunalni infrastrukturi in javnih površinah. Kot prejemniki Srebrnega znaka Slovenia Green Destination Zelene sheme slovenskega turizma je Občina Lenart zavezana in usmerjena k trajnostnem razvoju; urejanja infrastrukture se loteva s sodobnimi gradbenimi, ekološkimi in urbanističnimi pristopi.

Maistrova ulica omogoča neposreden dostop do storitev zdravstvenega doma; najmlajše vodi do vrtca, starejše do doma starejših občanov; kot povezovalna cesta, ki vodi do avtobusne postaje, vpliva na trajnostno mobilnost; prenovljena bo lokalnim ponudnikom izboljšala dostop do tržnice, lokalnemu prebivalstvu pa dostop do domačih pridelkov.

Tržnice so danes več kot le trgovina na prostem. So kraji, kjer se ljudje srečujejo, družijo in sklepajo nova poznanstva. Poleg tega je tržnica tudi srce kraja, saj si lahko tukaj ustvarimo sliko o življenju v dotičnem mestu in na njegovem podeželju od koder prihaja večina ponudbe. Vse to so prepoznali tudi v Lenartu, kjer so lani z zabavno-kulturnim programom in posebej pestro ponudbo lokalnih pridelkov otvorili prenovljeno mestno tržnico. Ta danes predstavlja enega osrednjih prostorov medgeneracijskega druženja, spodbujanja zdravega načina življenja, lokalne samooskrbe in ohranjanja lokalne kulture ob sočasni skrbi za naravo in okolje.
Na »mali tržnici velikih dobrot,« kot ji radi rečejo, lahko obiskovalci skoraj vsak dan med tednom, še posebej pa ob sobotah, izbirajo med bogato lokalno ponudbo izdelkov in dobrot. Eden od rednih prodajalcev je Kmetija Kocbek iz Voličine, ki se ukvarja s pridelovanjem, prodajo in predelovanjem mleka.

Alberto Kocbek pozdravlja trud občine in izpostavlja pomembnost ponudbe svežih izdelkov iz okoliških kmetij, ki na stojnice in posledično na naše krožnike prispejo hitro, brez aditivov za ohranjanje svežine in tako rekoč brez stroškov prevoza.

Izdelke Kmetije Kocbek je ob enajstih drugih ponudniki 24 ur na dan moč kupiti tudi v dveh avtomatih - multimatih, ki sta postavljena v bližnji okolici tržnice, pred pošto v centru Lenarta. Z obnovo Maistrove ulice bo, tako kot do javnih zavodov in same tržnice, izboljšan dostop tudi do te lokalno pridelane hrane.

Župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger, je v kratkem orisu izvajanega projekta izpostavil tudi prav ta trud in prispevek občine k smiselnem zaokrožanju proizvodnje, prodaje in uporabe domačih pridelkov in izdelkov.

Projekt Ureditev mestnega središča – 1. faza je sofinanciran s strani Občine Lenart, Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. V njem je občina kot nosilec projekta povezala več partnerjev, med drugim podjetje AGJ, arhitekturno projektiranje in ravnanje z odplakami, in Sadjarsko društvo Slovenske Gorice Lenart, ki je sodelovalo pri mehkem delu vsebin na temo ohranjanja kulturne dediščine, odnosa do narave in podeželja ter pomena lokalnega sadja in zelenjave. V preteklosti je bilo v Slovenskih goricah sadjarstvo ena od osrednjih kmetijskih panog, v zadnjih desetletji pa delež površin, zasajenih s sadnim drevjem, zlasti jablanami, močno upada.

Z namenom medgeneracijskega povezovanja in seznanjanja mlajših generacij z lokalno tradicijo, so v lenarškem vrtcu v okviru delavnic pod naslovom Jabolko rdeče in Prešanje jabolk spoznavali sadno drevje in jabolka ter iz slednjih iztisnili sadni sok, poskusili pa so tudi prinešeno jabolčno pito in jabolčni štrudelj. V Knjižnici Lenart so priredili pravljične urice, Občina Lenart pa je organizirala tudi razstavo jabolk. Več nam je povedala Darja Ornik, višja svetovalka za kulturo in splošne zadeve v lenarški občini.



Oglejte si tudi