Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Optimizacija ZKP (Zemljiškokatastrski prikaz)

Pripravo in uveljavljanje občinskih in državnih prostorskih načrtov, vrednotenja in obdavčevanja nepremičnin, ukrepov kmetijske politike, varovanja okolja, upravljanja z objekti prometne in komunalne infrastrukture otežuje slaba natančnost lokacijskih podatkov Zemljiško katastrskega prikaza (ZKP).
ZKP je grafični prikaz parcel in vsebuje meje parcel ter parcelne številke. Natančnost je odvisna od vrste katastra, načina izmere in merila katastrskega načrta, ki je bil vir za izdelavo prikaza. Za večino območja Slovenije so bili vir za izdelavo ZKP katastrski načrti grafične izmere v merilu 1:2880. Takšen ZKP odstopa od natančnosti digitalnih ortofoto načrtov tudi za več metrov. ZKP se uporablja tudi kot osnova pri pripravi različnih prostorskih vsebin (Občinski prostorski načrt), kar posledično pomeni slabšo natančnost vseh tako nastalih evidenc.

 

Za rešitev tega problema vam na osnovi uporabe najsodobnejše metode geodetskega zajema prostorskih podatkov ponujamo storitev Izboljšave lokacijskih podatkov ZKP

 

Za izboljšavo se uporabi postopek homogenizacije po membranski metodi s katero je možno izboljšati položajno natančnost ZKP do +-0,5m. Vhodni podatki za izvedbo postopka so obstoječi numerični podatki preteklih meritev Zemljiškega katastra in precizni digitalni ortofoto načrti (DOF).   

 

Omenjen postopek predstavlja tudi pomemben finančni prihranek napram postopku nove izmere, ki je dolgotrajen in povezan z visokimi stroški. Prav tako pri izvedbi terenskih meritev ni potrebno vabiti strank. Na osnovi rezultatov izboljšave svetujemo Občini pri morebitnih korekcijah drugih vsebin, ki so vezane na ZKP.

 

Rezultati

Z metodo optimizacije dosežemo skladnost ZKP z digitalnim ortofoto načrtom. Le ta tako postane kvalitetna osnova za nadaljnjo uporabo ter zlasti zmanjša zmedenost občanov pri interpretaciji prostorskih podatkov, dostopnih na svetovnem spletu. Sam postopek je smiselno opraviti pred pripravo Občinskega prostorskega načrta.

Rezultati, ki v sklopu dogovora vsebujejo tudi precizen DOF in 3D oblak točk za obravnavano območje, se lahko po potrebi vključijo v sistem PISO, TerraGIS, Kaliopa oziroma vašo lokalno podatkovno bazo.

 

Strošek

Cena je že od 190 EUR/ha +DDV.
Odvisno od velikosti območja, kakovosti zemljiškokatastrskih podatkov in števila parcel.

Za pripravo ponudbe nam pošljite povpraševanje s konkretnimi podatki: dean.kobale@siol.net

 

Več informacij o že izvedenih projektih najdete na naši spletni strani: http://www.geodetske-storitve-kobale.si/ in FB profilu: https://www.facebook.com/gskobale?ref=hl

Oglejte si tudi