Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Lenarški fašank

Več kot 1600 maškar v pustni povorki, dogajanje privabilo več tisoč obiskovalcev. 29. Pustovanje v Lenartu, 22. februarja 2020 je bilo veselo, debelo, norčavo, več kot 1600 maškar, vsakovrstnih lorf, ksihtov in frisov je zavzelo Lenart. Pustno povorko si je ogledalo več tisoč obiskovalcev, toliko kot kot še nikoli doslej. Dogajanje je »strokovno« komentiral Samo Tuš- Korl.

Najštevilčnejše so bila maškare iz Vrtca Lenart in Osnovne šole Lenart, v povorki so poleg otrok in učencev sodelovali tudi učitelji, vzgojiteljice in starši otrok iz vrtca. Obiskovalce so očarali domiselni v liki iz pravljic, čarovnice, strašila, zajčki, samorogi, kapljice, palčki, nekaj malih pustnih šem je s staršin in vzgojiteljicami »pomahalo v svet«.
Lenarški osnovnošolci z učitelji so se za nekaj ur spremenili v prince in princeske, pošasti, čarovnike in čarovnice. V Lenart je prispel obisk na »najvišji mednarodni ravni«- skupina Američanov, z nekaj metrov visokim kipom predsednika Donalda Trumpa. Skupina učencem z učiteljem je uprizorila pravo pustno poroko, z muzikanti, ženinom in nevesto, župnikom, svati, darili… Prav na pustno soboto, so si Lenart ogledali »turisti«, »suho vajo« so imeli potapljači, za dobro glasbo so poskrbeli Dj-ji, v povorki so bili tudi astronavti in bolniki. Čestitke in zahvala, vzgojiteljicam, staršem, vodstvu šole in vrtca, učiteljicam, učiteljem, kuharicam, hišnikom, učencem, za izvirne pustne šeme, množično udeležbo v povorki in ohranjanje pustne tradicije.
Tudi številne odrasle skupine so navdušile obiskovalce. Člani lenarške pihalne godbe MOL so nas na vojaškem kamionu pozdravili kot Slovenska vojska- povratniki iz Irana, mažoretke so z eleganco osvajale kot muce in miške. Pust ne bi bil pust brez tradicionalnih maškar: kurentov iz Trnovske vasi, kurentov iz Apač in Gornje Radgone. Prvič so Lenart obiskali »parklji« Deli demoni in črni angeli iz Dravskega polja. Iz Juršincev je prišla velika skupinska pustna šema »Naš božič«- smrečica, snežinke, božički, iz rezervata v Jurovskem Dolu so pobegnili Indijanci, Štajerska varda iz Trojice je na pustno soboto imela »vežbe» v Lenartu, lenarška občinska uprava pa je presenetila s hitrostjo »eko peciklarov«, iz Pernice se je pripeljal »sodoben« taxi. Maškaram so razdelili 1800 krofov in podelili nagrade: dve prvi nagradi: Vrtec Lenart in Osnovna šola Lenart, 2. nagrada: »Naš božič« iz Juršincev, 3. nagrada: Štajerska varda iz Sv. Trojice, podeljen so bile tri 4. nagrade: kurenti iz Trnovske Vasi, Indijanci in Jurovskega Dola in Beli demoni. Hvala vsem maškaram za sodelovanje, izvirne zamisli, delo, ki ga vložijo v pripravo mask in za ohranjanje pustnega izročila.
Naj živi 30. Lenarški fašank, še bolj nor, še bolj pisan in izviren!

 

Oglejte si tudi