Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Čuj ti, v Lenarti si!

V današnjem hitrem tempu življenja nas vedno znova presenetijo valovi sprememb – od razvoja tehnologije do nepričakovanih preizkušenj, ki jih prinašajo epidemije, vojne in naravne nesreče. Pomembno je, da v tej divji vožnji ne izgubimo tradicionalnih vrednot. Predstavniki lokalne skupnosti so tako zastavili projekt »lenarški argo«, ki vas bo nasmejal, pobožal po duši in razmigal možgane. Projekt, ki bo na ulicah Lenarta in Voličine ustvarjal nasmehe.

V zadnjem času so se krajevne skupnosti znova in znova znašle v iskanju rešitev, kako kot lokalna skupnost spodbuditi in povabiti mlajše generacije k pozitivnemu razmišljanju, pozitivnemu odnosu do sebe in drugih in tako naprej. Kako jih ponovno povabiti v »svet tradicionalnih vrednot« ob zavedanju, da se te vzpostavljajo najprej v domačem okolju in kasneje tudi v hišah vzgoje in izobraževanja. Ob spoznanju, da imajo besede, zapisane v kratko in jedrnato misel, blagodejni učinek na razpoloženje človeka ter da resnično vodijo k razmisleku, so v sodelovanju s psihologom in psihoterapevtom Heliodorom Cvetkom, ravnateljem Osnovne šole Lenart Marjanom Zadravcem, ravnateljem Osnovne šole Voličina Antonom Goznikom in Štajerskim argom začeli razvijati simpatičen projekt. Z njim želijo nagovoriti vso populacijo na območju lenarške občine – otroke, mladostnike in odrasle. Pa tudi tiste le mimoidoče.

Na prometnih vpadnicah v Lenart in Voličino ter ob šolskih poteh lahko sedaj srečate Ovtarja, zaščitnika Slovenskih goric, ki pa je dobil novo podobo. Ovtar športnik, Ovtar učenjak oziroma delovni Ovtar bo nagovarjal mimoidoče in jih povabil v svet, kjer besede postanejo mostovi do srca. Ovtarja spremljajo preprosti vsakdanji izrazi, ki jih sicer lahko ujamemo med sprehodom po mestu, zapisani v žargonskem jeziku, natančneje argo jeziku, saj je ravno ta tisti, ki prebivalce Občine Lenart povezuje vedno in povsod. V sodelovanju z Niko Mirt, ki že pet let ustvarja Štajerski argo, so slednjega prilagodili lokalni skupnosti lenarške občine. Izrazi kot so »Malo si hejej«, »Grema na Poleno« in »Če nücaš kaj, samo povej« bodo mimoidoče na vsakem koraku opominjali, da si moramo deliti nasmehe, ne grdih besed.

Ovtar želi v prvi vrsti otrokom, osnovnošolcem, pokazati, da lahko vsak od nas igra pomebno vlogo v čudoviti lokalni skupnosti. Naj gre za razred poln sošolcev, popoldan na igrišču s prijatelji ali avtobusno postajo z neznanci – zmeraj lahko delimo dobro voljo. S spodbudnim nasmehom, iskreno pohvalo ali pozitivno šalo.

Da bodo učenci razumeli pomen napisov na tablah in plakatih, ki jih bodo opazili med prihodom oziorma odhodom iz šole, so pobudniki projekta v sodelovanju z Osnovno šolo Lenart in Osnovno šolo Voličina uredili dodatna pojasnila in gradiva, ki jih bodo učenci prejeli v šoli. Ob začetku novega šolskega leta bo Ovtar z zabavnimi mislimi spremljal in spodbujal šolarje k pozitivnem razmišljanju in prijaznem obnašanju. Poleg tega predstavniki lokalne skupnosti za učence pripravljajo posebno nadaljevanje zgodbe, ki pa do takrat ostaja skrivnost in presenečenje.

Upamo in verjamemo, da bo lenarški argo prinesel dobro voljo in pozitivno spodbudo med krajane, še posebej med mlajšo generacijo. Morda pa celo postane navdih za kakšnega novega, bodočega ustvarjalca v občini.

Oglejte si tudi