Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Izvedeni že dve ocenjevanji KBZ Okusiti Laško

Občina Laško skupaj s partnerji STIK-om Laško, KGZS –Zavodom CE in Thermano, d.d. aktivno izvaja operacijo Okusiti raznolikost podeželja, ki je sofinancirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). V samem projektu so predvidena ocenjevanja za pridobitev pravice do uporabe certifikata Kolektivne blagovne znamke (KBZ) Okusiti Laško, ki spodbujajo kakovost in uporabo lokalnih sestavin pri rokodelskih izdelkih, prehranskih izdelkih in pridelkih ter jedeh in pijačah.Prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov, ki je potekalo 8. maja 2019 v Zdravilišču Laško, je bilo zelo uspešno, predvsem zaradi velikega števila kakovostnih izdelkov. Na razpis se je prijavilo 7 izdelovalcev, ki so v ocenjevanje poslali 39 izdelkov. Na drugo ocenjevanje je prispelo 71 prehranskih in 2 rokodelska izdelka. Rezultati so bili prav tako izredno pozitivni, saj komisija ni izločila nobenega izdelka. Velika večina izdelkov je temeljila na lokalnih sestavinah. Najštevilčnejše so bili zastopani čaji, pri katerih je komisija pohvalila skrbno pakiranje in označevanje. Podobno velja tudi za med, testenine in moke. Presežek je bil kruh, kar pa ni presenetljivo, saj so krušni izdelki že vrsto let poznani na slovenskem prostoru. Prijetna novost so bili izdelki iz tatarske ajde in izbrana sveža zelišča, dišavnice in zelenjava. Komisija je še posebej pohvalila vrhunski okus marmelad, sokov, kozjega mleka, skute in pregrete smetane ter napovedala velik potencial v ponudbi, ki bo temeljila na štrukljih s pregreto smetano.Komisija je bila v sestavi priznanega etnologa prof. dr. Janeza Bogataja, svetovalke KBZ in profesorice dr. Tanje Lešnik Štuhec, muzejskega svétnika Slovenskega etnografskega muzeja mag. Andreja Dularja ter mag. Marlene Skvarča, senzorične pokuševalke živil.Ocenjevanje za jedi in pijače postrežene na gostinski način je predvideno v mesecu septembru.

Oglejte si tudi